Την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις εξέφρασε η επικεφαλής του Ταμείου το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), μετά από την κατ΄ιδίαν συνάντησή της με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε με χαρακτηριστική έμφαση ότι στην Ελλάδα «το συνταξιοδοτικό σύστημα φωνάζει για μεταρρυθμίσεις», ενώ πρέπει να διευθυνθεί και η φορολογική βάση. Αλλαγές απαιτούνται επιπλέον στην αγορά εργασίας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πάντως επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ μεγάλες περικοπές». Αναφερόμενη στη συζήτηση περί κουρέματος, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι για την Ελλάδα δεν απαιτείται σκληρό κούρεμα (haircut), χρειάζονται όμως περαιτέρω διευκολύνσεις, όπως η μείωση επιτοκίων και μία μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής των δανείων. Αυτό πρέπει να γίνει «από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018)», ανέφερε.
Η ίδια πάντως απέφυγε να δεσμευθεί ρητά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα για το ζήτημα αυτό.
Δήλωσε βέβαια ότι αισθάνεται πλέον «πολύ πιο αισιόδοξη» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις θέσεις των πιστωτών. Αλλά την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι χρειάζεται ακόμη «πάρα πολλή δουλειά» στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε, το Ταμείο έχει συγκεκριμένους κανόνες και δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μία ξεχωριστή λύση για την Ελλάδα. Σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο πάντως, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρεί «πιθανή» τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό του Ταμείου με τους ευρωπαίους πιστωτές.
Επικρίσεις Κομισιόν για τα γερμανικά πλεονάσματα
Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Άνγκελα Μέρκελε είχε ιδιαίτερη συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Λίγες ώρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει για μία ακόμη φορά τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προκαλούν «σημαντικές οικονομικές, αλλά και πολιτικές στρεβλώσεις σε όλη την ευρωζώνη». Ο Επίτροπος κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να κάνει περισσότερα» για να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να εντείνει την εσωτερική ζήτηση. Το 2016 οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν μία αύξηση-ρεκόρ, και μάλιστα για έβδομη συνεχή χρονιά, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να φτάσει για πρώτη φορά τα 253 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται στη γερμανική πρωτεύουσα και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, για πρώτη φορά υπό τη νέα του ιδιότητα. Ο Ταγιάνι θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον απερχόμενο πρόεδρο της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο.
Πηγές: DW, DPA, tagesschau.de