Οικονομία

Σε «θέση μάχης» τα σούπερ μάρκετ για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

Σε «θέση μάχης» τα σούπερ μάρκετ για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα
Της Ξανθής Γούναρη Μερίδιο από τη δυναμική αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να διεκδικήσει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ μετά και τη δημιουργία της υποκατηγορίας Μη Συνταγογραφούμενων Σκευασμάτων με την επωνυμία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ), όπως προβλέπει διάταξη του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Με τις συνολικές πωλήσεις των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) να ξεπερνούν τα 410 εκατ. ευρώ το 2015 και το συνολικό τους μερίδιο κοντά στο 22%, στη νέα κατηγορία που μπορεί να διακινείται μέσω των καταστημάτων λιανικής άμεσα εντάσσονται 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, και τα οποία επιλέχθηκαν έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση σε αυτά να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Οι προϋποθέσεις

Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης -πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Επίσης, με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται έπειτα από πρόταση του Δ.Σ. του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Ας σημειωθεί πως η πώληση μέρους των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων αποτελεί τμήμα της συμφωνίας της κυβέρνησης του περασμένου Αυγούστου με τους δανειστές, οι οποίοι πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση τουλάχιστον από το 2012.

Ποιες κατηγορίες κυριαρχούν
Ηγετικά μερίδια στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ κατέχουν τα σκευάσματα για το κρύωμα και τον βήχα. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη αγορά φαρμάκων είναι της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι τα αναλγητικά σκευάσματα, (εκτιμάται ότι κάνει τζίρο περί τα 78 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν τα δερματολογικά προϊόντα.

Με βάση την ευρύτερη κατηγοριοποίηση των σκευασμάτων που δεν συνταγογραφούνται και ανήκουν στην κατηγορία των καταναλωτικών (ΟΤC σύμφωνα με το διεθνή όρο), πολύ ψηλά στη λίστα είναι και τα συμπληρώματα (βιταμίνες, μέταλλα κ.λπ.), με τον τζίρο να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω κατηγορία έχει ήδη μερικώς απελευθερωθεί, καθώς σε καταστήματα λιανικής και καταστήματα διατροφής υπάρχουν τέτοια σκευάσματα. Ακόμη μια άλλη «καλή» κατηγορία αφορά σκευάσματα δίαιτας και ειδικής διατροφής.