Κρίση = Ευκαιρία
Η διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία περιόρισε κατά 62,76% τα κέρδη που κατέγραφε από την αρχή του 2024 ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οδήγησε σε μεγάλες απώλειες την πλειοψηφία των μετοχών. Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μια ημέρα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς να μειωθεί από τα 99,2 δισ. ευρώ, στα 93,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 5,9 δισ. ευρώ ή κατά 5,98%. Η στήλη δεν θα υπεισέλθει σε περιπτωσιολογία για το ποια μετοχή υποχώρησε περισσότερο ή λιγότερο, διότι δεν βρίσκουμε νόημά σε αυτό, δεδομένου ότι η διόρθωση της αγοράς ήταν εισαγόμενη και όχι ενδογενής. Πρέπει να δούμε εάν θα υπάρξει συνέχεια στη διόρθωση διεθνώς ή όχι, καθώς δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τί πραγματικά προκάλεσε το «μίνι - κραχ» στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η μεγάλη πτώση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς εκτός από πηγή ανησυχίας, αποτελεί και ευκαιρία, για όσους αναζητούν ένα σημείο εισόδου και δεν είχαν προλάβει να αποκομίσουν κέρδη από τον προηγούμενο ανοδικό κύκλο. Βεβαίως η αυξημένη μεταβλητότητα συνεπάγεται και αυξημένο ρίσκο και η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για παθητικά χαρτοφυλάκια, αλλά για ποιο ενεργούς στο trading επενδυτές, με δυνατά στομάχια. Η εμπειρία ωστόσο διδάσκει πως δεν υπάρχει κρίση που δεν συνοδεύεται από ευκαιρίες, τις οποίες εκμεταλλεύονται όσοι ρισκάρουν ή έχουν ειδική γνώση.
Τα μάτια στραμμένα στη ΔΕΗ
Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές, αδικεί τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει ή θα ανακοινώσουν θετικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο 2024. Σε αυτές συγκαταλέγεται η ΔΕΗ η οποία έχει βάλει πλέον ρότα για συνολικά EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024. Η ΔΕΗ η οποία θα ανακοινώσει σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το πρώτο τρίμηνο 2024 σημείωσε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση 459 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 86 εκατ. ευρώ. Το consensus των αναλυτών αναμένει πως στο δεύτερο τρίμηνο 2024 τόσο τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, όσο και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν πολύ κοντά στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου. Εάν επαληθευθεί αυτό τότε ο ετήσιος στόχος για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ θα έχει σχεδόν κλειδώσει.
Η Coca-Cola HBC
Η Coca-Cola HBC θα ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024. Εκτιμάται ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα ανέλθουν κοντά στα 550 εκατ. ευρώ. Αν επαληθευθεί αυτή η επίδοση τότε είναι πιθανόν τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων για το σύνολο του έτους να κινηθούν υψηλότερα του 1,08 δισ. ευρώ, που ήταν τα προσαρμοσμένα EBIT του 2023. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ύψος της συναλλαγματικής επίδρασης και το εάν θα επηρεάσει τα συγκρίσιμα EBIT κατά 30-50 εκατ. ευρώ, όπως και αρχικώς αναμενόταν, θα εξαρτηθεί από τα κόστη που σχετίζονται με την αντιστάθμιση κινδύνου εμπορευμάτων και τις εξαγορές, αλλά και από πιθανές απομειώσεις υπεραξιών και άυλων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, θα εξαρτηθεί και από το εάν η θετική συνεισφορά από την εξαγορά της Finlandia θα κινηθεί μεταξύ 5-10 εκατ. ευρώ όπως αρχικά ανέμενε η Διοίκηση της Coca-Cola HBC.
Το νερό των Σπετσών
Πολλά παράπονα από το Δήμο Σπετσών έχουν οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι τουρίστες του νησιού, λόγω της ποιότητας του νερού που εφέτος είναι εξαιρετικά αυξημένο σε άλατα. Υπενθυμίζεται πως το νησί του Αργοσαρωνικού δεν διαθέτει ίδια αποθέματα νερού και σε καθημερνή βάση τροφοδοτείται με νερό από πλοία - υδροφόρες. Πέρυσι προβλήματα που είχαν ανακύψει με αυτά τα πλοία οδήγησαν στο να επιστρατευθεί υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να μεταφέρει νερό στις Σπέτσες. Εφέτος αν και τα πλοία - υδροφόρες λειτουργούν κανονικά σημειώθηκε αισθητή αλλαγή στην ποιότητα του νερού με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλάτων. Η αλλαγή ήταν τόσο μεγάλη που με ιδιωτική πρωτοβουλία δείγματα νερού εστάλησαν σε εργαστήρια της Αθήνας. Αν και κάποιοι ομιλούν για προσμίξεις με θαλασσινό νερό, αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Οι εξελίξεις στην Μουζάκης
Η έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΕΒΕΜΕ» καλείται στις 16 Αυγούστου 2024 να εγκρίνει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 5 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας και στη βελτίωση της ρευστότητάς της, ενόψει των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν μετά την κοινοποίηση της διαταγής πληρωμής από την Εθνική Τράπεζα. Η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης προβλέπει την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης του δανείου και να διασφαλιστεί η άμεση εισροή κεφαλαίων. Το επιτόκιο του δανείου θα είναι πληρωτέο δύο φορές ετησίως και η ονομαστική αξία κάθε ομολογίας θα ανέρχεται σε 0,70 ευρώ, με λόγο μετατροπής 10 ομολογιών προς 9 μετοχές. Η λήξη του δανείου τοποθετείται στις 31 Δεκεμβρίου 2025, με δυνατότητα μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές έως την ίδια ημερομηνία. Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ως αναγκαία για την αποτροπή οικονομικής βλάβης της εταιρείας, ιδίως λόγω της εκκρεμούς διαταγής πληρωμής ύψους 4,937 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με δανειακό χρέος της συνδεδεμένης εταιρείας «ΗΛΙΟΣ Βιομηχανία Πλεκτικής ΑΕ.».
Η αποθήκευση CO2 στον Πρίνο
Συνάντηση μεταξύ των στελεχών της Energean, της θυγατρικής της EnEarth, και της Halliburton, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών και προϊόντων στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα. Ο στόχος της συνάντησης ήταν η έναρξη των απαραίτητων μελετών για την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που αναφέρουν ότι το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 3 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως σε πλήρη ανάπτυξη. Ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται ιδανικός για αυτή τη διαδικασία λόγω της δομής και του βάθους του, καθιστώντας τον ένα βασικό στοιχείο για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων. Το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενισχύοντας τη σημασία του για την περιβαλλοντική στρατηγική της περιοχής. Μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί η δυνατότητα αποθήκευσης 1 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από την εγχώρια βιομηχανία, αλλά και από βιομηχανικές μονάδες γειτονικών χωρών. Ήδη έχουν υπογραφεί δέκα μη δεσμευτικές συμφωνίες με ενδιαφερόμενες βιομηχανίες, δείχνοντας την προοπτική και τη δυναμική του έργου.