Market Maven

Ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου, οι φορολογικές εκκρεμότητες και τα τραπεζικά μερίσματα του 2008

Ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου, οι φορολογικές εκκρεμότητες και τα τραπεζικά μερίσματα του 2008
«Ανέλεγκτες» φορολογικά εισηγμένες

Δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η 9η τροποποίηση του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει πολλές αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά τους μετόχους μειοψηφίας των εισηγμένων και οι οποίες έχουν ήδη αναδειχθεί. Ωστόσο, άγνωστο γιατί, παρεισέφρησαν στον νέο κανονισμό και αλλαγές που μειώνουν τη διαφάνεια και αυξάνουν τους κινδύνους συνολικά για τους επενδυτές. Εξηγούμαστε.

Ο προηγούμενος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου προέβλεπε (3.1.2.1.5) πως ο εκδότης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εισαγωγής θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί φορολογικά, για όλα τα φορολογικά αντικείμενα και για όλες τις χρήσεις για τις οποίες έχουν δημοσιευθεί. Συγκεκριμένα , ο προηγούμενος κανονισμός προέβλεπε τα εξής: «Ο εκδότης πρέπει να έχει ελεγχθεί φορολογικά, για όλα τα φορολογικά αντικείμενα, για όλες τις χρήσεις για τις οποίες έχουν δημοσιευθεί, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, οι ετήσιες οικονομικές του καταστάσεις.

Αν ο εκδότης υποχρεούται να καταρτίζει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, η υποχρέωση φορολογικού ελέγχου καταλαμβάνει και τις εταιρίες που όφειλαν να περιληφθούν στην τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης ενοποίηση, με βάση τη μέθοδο της ολικής ενσωμάτωσης για τις χρήσεις στις οποίες καταρτίζονται ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Σε περίπτωση ύπαρξης χρήσεων για τις οποίες δεν έχει συντελεστεί ο φορολογικός έλεγχος ή δεν έχουν εκδοθεί φορολογικά πιστοποιητικά, θα πρέπει να βεβαιώνεται η επάρκεια των προβλέψεων που έχουν αναγνωρισθεί στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τις ανέλεγκτες χρήσεις.

Για την πλήρωση της ως άνω προϋπόθεσης ο Ανάδοχος προσκομίζει σχετική βεβαίωση». Η πρόβλεψη αυτή αφαιρέθηκε ολόκληρη από τον νέο κανονισμό. Και η υποχρέωση φορολογικού ελέγχου, αντικαταστάθηκε με προαιρετικό έλεγχο. Στην παράγραφο 3.1.5 του νέου κανονισμού αναφέρονται τα εξής: «Για την έγκριση αίτησης εισαγωγής, το Χ.Α. μπορεί να ζητά και να αξιολογεί πρόσθετα στοιχεία του Εκδότη, ιδίως ως προς την οικονομική του κατάσταση και, τη λειτουργική κερδοφορία (EBIT), τις τυχόν φορολογικές εκκρεμότητες, τον κλάδο δραστηριότητας και την πορεία του, τη διοίκηση και διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων». Γιατί η Διοίκηση του Χρηματιστήριου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προώθησαν αυτή την αλλαγή, θα πρέπει να το εξηγήσουν οι ίδιοι…

Τα μερίσματα του 2008

Το 2008, το τελευταίο έτος που οι επενδυτές των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, έλαβαν μέρισμα και οι τέσσερεις αυτές τράπεζες μαζί είχαν εμφανίσει αθροιστικά κέρδη 3,025 δισ. ευρώ. Το 2023 τα αθροιστικά κέρδη των συστημικών τραπεζών ξεπέρασαν τα 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν 20% υψηλότερα σε σχέση με το 2008. Το 2008 η Εθνική Τράπεζα είχε καταγράψει καθαρά κέρδη 1,546 δισ. ευρώ και για τη χρήση αυτή είχε διανείμει μέρισμα 1,40 ευρώ. Η Alpha Bank το 2008 είχε καταγράψει καθαρά κέρδη 512 εκατ. ευρώ και είχε διανείμει μέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή. Η Eurobank είχε καταγράψει το 2008 καθαρά κέρδη 652 εκατ. ευρώ και είχε διανείμει μέρισμα 0,82 ευρώ ανά μετοχή.

Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς ήταν 315 εκατ. ευρώ το 2008 και η τράπεζα είχε προχωρήσει στη διανομή μερίσματος με τη μορφή μετοχών, με διανομή 1 νέας μετοχής για κάθε 47 παλαιές κοινές μετοχές, που αντιστοιχούσε σε 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Το 2023 η Εθνική Τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ και αναμένεται να διανείμει μέρισμα 30% των κερδών. Η Eurobank είχε καθαρά κέρδη 1,14 δισ. ευρώ και αναμένεται να διανείμει μέρισμα 30% των κερδών. Τα μετά από φόρους κέρδη της Alpha Bank ανήλθαν το 2023 σε 611,3 εκατ. ευρώ και η τράπεζα θα διανείμει το 20% των κερδών. Η δε Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε μετά φόρων κέρδη, ύψους 788 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένεται να διανείμει το 10% των κερδών. Συνολικά τα μερίσματα που θα δοθούν στους μετόχους των συστημικών τραπεζών θα ξεπεράσουν τα 840 εκατ. ευρώ.

Το guidance της Πειραιώς

Χθες το μεσημέρι κατά τις 2 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς άρχισε να παίρνει την ανιούσα και μετά τις 3.30 οι εντολές αγορών άρχισαν να πληθαίνουν. Τελικά η μετοχή έκλεισε με κέρδη 3,76%, στα 3,724 ευρώ. Άλλαξαν χέρια 4.642.453 μετοχές με τις συνολικές συναλλαγές να ανέρχονται σε αξία στα 17 εκατ. ευρώ. Το ράλι της μετοχής αποδόθηκε αρχικά στην πληροφορία ότι ο SSM ενέκρινε τις διανομές μερισμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος για την άνοδο της μετοχής έγινε γνωστός στις 7.30 το απόγευμα όταν και η τράπεζα ανακοίνωσε πως αναβαθμίζει το guidance της για το 2024, αυξάνοντάς κατά 11% το στόχο για την εφετινή κερδοφορία, κατά 5,2% το στόχο για τα καθαρά έσοδα τόκων και μειώνοντάς κατά 5,7% το στόχο για τα λειτουργικά έξοδα του 2024. Είναι τόσο καλά τα νέα που κάποιοι – προφανώς- δεν μπόρεσαν να κρύψουν την ευφορία τους με αποτέλεσμα η αγορά να πληροφορηθεί τα μελλούμενα πριν το κλείσιμο της αγοράς…

Πυροσβεστική και ΕΧΑΕ

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Νομού Φωκίδας θα επιχειρεί στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο με ένα νέο υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα ISUZU D-MAX χωρητικότητας 500 λίτρων νερού. Μάλιστα, η υπηρεσία δεν θα έχει να σπαζοκεφαλιάζει για τα δύο πρώτα service του εν λόγω οχήματος, καθώς είναι πληρωμένα. Τόσο το καινούργιο ISUZU D-MAX, όσο και τα service του, έγιναν δωρεά από την Ελληνικά Χρηματιστήρια προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Η δωρεά συνολικού ύψους 67.500 ευρώ είναι αξιόλογη πρωτοβουλία και σίγουρα θα πιάσει τόπο. Το χρηματιστήριο δεν «ανάβει φωτιές», αλλά και τις σβήνει…

Μέλισσες και ESG

Περίπου 150 εργαζόμενοι της Alpha Bank συγκεντρώθηκαν στο Άλσος Συγγρού και κατασκεύασαν 150 κυψέλες που θα δοθούν στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας, ο οποίος υπέστη σοβαρές καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Οι μέλισσες είναι ο κύριος επικονιαστής των φυτών και με αυτή τους τη διαρκή δραστηριότητα δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα. Η δράση λοιπόν της Alpha Bank έχει ESG χαρακτηριστικά. Και όχι αμελητέα. Συγκεκριμένα, οι 150 κυψέλες υπολογίζεται ότι θα στεγάσουν πάνω από 3.000.000 μέλισσες, οι οποίες εντός του 2024 αναμένεται να γονιμοποιήσουν σχεδόν 13 εκατομμύρια φυτά μέσω επικονίασης!

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.