Market Maven

Οι ανακρίσεις για το δυστύχημα των Τεμπών, η Ιδέα Φως και η ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή

Οι ανακρίσεις για το δυστύχημα των Τεμπών, η Ιδέα Φως και η ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή

Η έρευνα για τα Τέμπη

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρείχαν χθες πλήρη ενημέρωση για τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στη κοινή τους δήλωση ανέφεραν δύο σημαντικά στοιχεία: Το πρώτο είναι πως ολοκληρώνεται σύντομα η κυρία ανάκριση στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταστεί κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής 31 άτομα. Το δεύτερο είναι πως κατά την εκτίμησή τους διαφαίνεται η σε σύντομο χρόνο εκδίκαση της υπόθεσης, ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου.

Ωστόσο, από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να μάθουμε πόσοι από τους κατηγορουμένους έχουν ήδη περάσει για να καταθέσουν από το γραφείο του ανακριτή. Μάθαμε πως πράγματι έχουν καταθέσει στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.

Ωστόσο, φαίνεται πως μέχρι τώρα δεν έχουν κληθεί προς ανάκριση τα στελέχη της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom. Ούτε ο Δημήτρης Κούτρας, νόμιμος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom από την 26-09-2014 έως την 21-07-2019, ούτε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, νόμιμος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας από την 22-07-2019 έως την 02-03-2021, ούτε ο Σταύρος Βλάχος, νόμιμος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας από την 26-09-2014 μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά δε της Intrakat λάβαμε τη διαβεβαίωση πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία όχληση από τις εισαγγελικές αρχές προς τον κ. Εξάρχου. Κατά τις ίδιες πηγές, οι νομικοί παραστάτες της εταιρείας είναι σε θέση να αποδείξουν πως ειδικά από το 2019 και μετά η κοινοπραξία των ΤΟΜΗ – Alstom έπραξε τα δέοντα για να επιταχυνθεί η υλοποίηση της περιβόητης σύμβασης «717» που είχε να κάνει με την σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως λόγω των καταστροφών που επέφερε η θεομηνία «Ντάνιελ» μεγάλο μέρος του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου, ακόμη και σήμερα δεν λειτουργεί…

ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή - Ιδέα Φως

Πλήθος project που περνάνε κάτω από το ραντάρ υλοποιεί η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ , η κοινοπραξία των RWE και ΔΕΗ, στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables Europe & Australia με 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 49%. Και δεν μιλάμε μόνον για την επικείμενη κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» συνολικής ισχύος περίπου 450 MW, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, που θα κοστίσει 255,4 εκατ. ευρώ και η οποία ανακοινώθηκε χθες.

Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή κατασκευάζει ήδη οκτώ μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην ευρύτερη περιοχή, συνολικής ισχύος 490 MW, τα οποία αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός του 2024. Αλλά ειδικό ενδιαφέρον έχουν και τα έργα που αναπτύσσει στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, η θυγατρική της «Ιδέα Φως», που αποκτήθηκε προ μηνών από την «Ιδέα Επενδύσεων» έναντι υψηλού τιμήματος.

Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό έργο με την ονομασία «Κοτύλι», με εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύ παραγωγής 199,17 MW και το φωτοβολταϊκό έργο με την ονομασία «Νέο Συράκιο», με εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύ παραγωγής 368,19 MW. Για την κατασκευή των έργων απαιτήθηκε να γίνουν διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου στην «Ιδέα Φως» και σήμερα το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 21,5 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή

Μπορεί η εκτόξευση του ελληνικού τουρισμού να έχει φέρει στο φως τις πεπερασμένες δυνατότητες πολλών νησιών μας στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, ωστόσο λίγοι είναι οι νησιωτικοί Δήμοι που προσφεύγουν στην ειδική γνώση της ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή για να λάβουν βοήθεια.

Η ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή ιδρύθηκε το 2011 από την ΕΥΔΑΠ. Σκοπός της είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης και συλλογής όμβριων υδάτων. Συγκεκριμένα, παρέχει πλήρη τεχνική στήριξη με ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβούλου σε μελετητικό, κατασκευαστικό, διαχειριστικό και λειτουργικό επίπεδο, πλήρη υποστήριξη για την ανάπτυξη υποδομών σε νησιωτικούς Δήμους και παροχή συμβουλών για βελτιστοποίηση των υφισταμένων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των νησιωτικών περιοχών.

Αν και η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία (ηλεκτρονική αλληλογραφία, τηλεφωνική επικοινωνία, επιτόπιες επισκέψεις, προκαταρκτικές αυτοψίες, συνέδρια κ.α.) με τους περιφερειακούς Δήμους της χώρας και τις τεχνικές τους υπηρεσίες , λίγοι είναι οι Δήμοι που τελικά συνεργάζονται μαζί της.

Το τελευταίο διάστημα η ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή έχει παράσχει τεχνική υποστήριξη στους Δήμους Κάσσου, Αστυπάλαιας, Ναυπλίου, Καλαβρύτων και Πατρών, ωστόσο η πλειονότητα των έργων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν μικρά. Για το λόγο αυτό και ο ετήσιος τζίρος της δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, ποσό μικρό δεδομένων των ικανοτήτων της εταιρείας.

Τα σουπερμάρκετ Μασούτης

Καμία ουσιώδης οικονομική επιβάρυνση δεν αναμένει η Διοίκηση των σουπερμάρκετ Μασούτης από τις ανοικτές δικαστικές υποθέσεις της εταιρείας. Στηριζόμενη στην γνώμη των δικηγόρων της η Μασούτης έχει γράψει ισχνές προβλέψεις για ενδεχόμενες απαιτήσεις και υποχρεώσεις του Ομίλου και της εταιρείας που σχετίζονται με 20 περίπου εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.

Μέχρι προσφάτως εκκρεμούσαν περίπου 9 αστικές και διοικητικές δικαστικές υποθέσεις που έχουν συζητηθεί ενώπιον του δικαστηρίου και δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Ακόμη, εκκρεμούσαν 11 υποθέσεις ποινικού δικαίου, που αφορούν κυρίως σε αγορανομικές και υγειονομικές παραβάσεις, οι οποίες ακόμη και σε περίπτωση δυσμενούς έκβασής τους, εκτιμάται πως δεν θα έχουν ιδιαίτερη οικονομική επίδραση στην εταιρεία.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.