Market Maven

Οι αμοιβές των αναδόχων του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο ΒΟΑΚ και τα mail που καίνε τους Κουτσολιούτσους

Οι αμοιβές των αναδόχων του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο ΒΟΑΚ και τα mail που καίνε τους Κουτσολιούτσους

Χρυσές αμοιβές

«Σφαίρα» πηγαίνει το βιβλίο προσφορών για τις μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον σε Ελλάδα και εξωτερικό να είναι τεράστιο. Στην πράξη αποδεικνύεται πως οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες που λειτουργούν ως συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι της δημοσίας προσφοράς έχουν εύκολο έργο, καθώς η ζήτηση για τις μετοχές του «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι μεγάλη. Μεγάλες θα είναι και οι αμοιβές που θα λάβουν κύριοι ανάδοχοι και συντονιστές, για την δημόσια προσφορά.

Αν και το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν αναφέρει αναλυτικά τα έξοδα της συνδυασμένης προσφοράς (αμοιβές συντονιστών, αναδόχων, ΕΧΑΕ, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συμβούλων, κ.α.), ωστόσο σε αυτό σημειώνεται πως συνολικά αυτά τα έξοδα θα ανέλθουν σε 31,5 εκατ. ευρώ περίπου (εξαιρουμένου του ΦΠΑ). Τα 15 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και τα 16,5 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό που αναφέρεται εμφανώς είναι πως οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες που λειτουργούν ως κύριοι ανάδοχοί της ελληνικής δημόσιας προσφοράς των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δηλαδή η Ambrosia Capital, η Euroxx και η Pantelakis Securities θα λάβουν αθροιστικά ως αμοιβή 1,9 εκατ. ευρώ περίπου και πρόσθετα ένα incentive fee αν το κρίνει σκόπιμο το ΤΑΙΠΕΔ. Οι αμοιβές των τραπεζών που έχουν ρόλο συντονιστή στη δημόσια προσφορά, ήτοι των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Barclays, BNP Paribas και HSBC θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αλλά δυστυχώς στο ενημερωτικό δελτίο δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτές.

Η επικράτηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι αυτή που θα κατασκευάσει το μεγάλο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το πόσο καλύτερη ήταν η οικονομική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι των υπολοίπων διεκδικητών (κοινοπραξίες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος και Άβαξ-Egis Meridiam) θα το μάθουμε από το υπουργείο Υποδομών την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι κατέθεσαν προσφορές τόσο για την δημόσια χρηματοδότηση, όσο και για το «σκιώδες» κόμιστρο διέλευσης. Το «σκιώδες» διόδιο επιλέχθηκε προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο, καθώς οι διελεύσεις είναι περιορισμένες και κυρίως τοπικές και το κλασικό κόμιστρο διέλευσης θα ήταν ασύμφορο.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε προσφορά 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου και προσφορά που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων τελών για την επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου. Η επικράτηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεπάγεται πως οι δύο κοινοπραξίες που την ανταγωνίζονταν έδωσαν προσφορά άνω των 693 εκατ. ευρώ για την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου και μεγαλύτερη για το «σκιώδες» διόδιο. Εάν η όλη διαδικασία κρίθηκε στο «νήμα» θα το μάθουμε σε λίγες ημέρες.

Τα mail του Τζώρτζη

Πλήθος αποκαλυπτικών εγγράφων που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Κουτσολιούτσου καθοδηγούσε τους συνεργάτες της στις ασιατικές θυγατρικές της Folli Follie , ώστε να «μαγειρεύουν» τα νούμερα των εταιρειών αυτών και να εξωραΐζουν την οικονομική εικόνα του Ομίλου, έχουν καταθέσει τις δύο τελευταίες ημέρες στο δικαστήριο όπου διεξάγεται η πολύκροτη δίκη οι δικηγόροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τα περισσότερα εξ αυτών των στοιχείων προέρχονται από την ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers (PwC). Ειδικό βάρος έχουν mail που έστελνε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στους διευθυντές και λογιστές των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie, καθώς από αυτά προκύπτει ξεκάθαρα πως τους ζητούσε να προχωρούν σε ψεύτικες λογιστικές εγγραφές που «φούσκωναν» τα μεγέθη της τότε εισηγμένης.

Αποδέκτες αυτής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ήταν ο Ιωάννης Μπεγιέτης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Υπό-Ομίλου Ασίας), ο Law Chiu Chien, (Περιφερειακός Διευθυντής της ασιατικής θυγατρικής FFGS) και η Kennis Chow (προϊστάμενη λογιστηρίου της FFGS). Τα στοιχεία λοιπόν είναι συντριπτικά για την οικογένεια Κουτσολιούτσου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη, έχει και άλλους άσσους στο μανίκι της.

Η M Renewables

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στον πυρήνα των μελλοντικών σχεδίων της Mytilineos, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στους αναλυτές ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευάγγελος Mυτιληναίος, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023. Να σημειωθεί πως στο σύνολο του 2023 το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Mytilineos ανήλθε σε 13,8 GW περίπου, εκ των οποίων τα 5GW βρίσκονται σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης.

Το 2023, η θυγατρική M Renewables αύξησε το μερίδιό της περίπου στο 25% των συνολικών κερδών του Ομίλου, κάνοντάς την έτσι τον κύριο κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την Mytilineos στο μέλλον. Η M Renewables είχε το 2023 κύκλο εργασιών 734 εκατ. ευρώ και EBITDA 240 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχία της M Renewables δεν είναι τυχαία. Εντός του 2023 ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία) για τα έργα της Χιλής (588MW), Αυστραλίας (150MW), Ρουμανίας (130MW) και Ελλάδας (178MW). Παράλληλα, η M Renewables μέσω του Asset Rotation Plan, προχώρησε, εντός του 2023, στη διάθεση έργων συνολικής ισχύος άνω των 650MW στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο, η Mytilineos, σήμερα κατασκευάζει πάνω από 1,3GW φωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.