Διεθνή

Οι γαλλικές εκλογές φέρνουν ανακατατάξεις στις διεθνείς αγορές

Οι γαλλικές εκλογές φέρνουν ανακατατάξεις στις διεθνείς αγορές Φωτογραφία: Nick Chong on Unsplash
Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τη Γαλλία και έχει πλέον το ισχυρότερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκαλώντας σοκ - μεταξύ άλλων - και στις αγορές.

Το Παρίσι έχασε κι επίσημα την χρηματιστηριακή πρωτοκαθεδρία του, με την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Γαλλίας να ανέρχεται πλέον σε 3,13 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, την ώρα που εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώνεται στα 3,18 τρισ. δολάρια.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Cac 40 στο Παρίσι πέρασε μόλις τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2002 μετά την προκήρυξη των αιφνιδιαστικών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι μετοχές τραπεζών όπως η BNP Paribas και η Credit Agricole υποχώρησαν κατά περισσότερο από 10 μονάδες η καθεμία. Και οι δύο τράπεζες είναι κάτοχοι γαλλικών ομολόγων, τα οποία υπέστησαν απότομη πώληση την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό έστειλε το κόστος δανεισμού της γαλλικής κυβέρνησης στα ύψη, με τα επιτόκια του 10ετούς χρέους να φτάνουν εκείνα της Πορτογαλίας για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners, δήλωσε σχετικά πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες», ενώ δυστυχώς η αγορά «θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής».

Σημειώνεται πως ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει υψηλά ρεκόρ φέτος, καθώς οι επενδυτές προσελκύονται από τις αποτιμήσεις που θεωρούνται σχετικά φθηνές. Έχει επίσης ενισχυθεί από ορισμένες νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο, όπως η Raspberry Pi την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Telegraph