Διεθνή

Ινδία: Τουλάχιστον 56 άνθρωποι νεκροί λόγω καύσωνα το τελευταίο τρίμηνο

Ινδία: Τουλάχιστον 56 άνθρωποι νεκροί λόγω καύσωνα το τελευταίο τρίμηνο Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχεδόν 25.000 ύποπτα περιστατικά θερμοπληξίας καταγράφηκαν στην Ινδία, ενώ 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα κύματα καύσωνα που έπληξαν τη χώρα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Ο Μάιος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για την Ινδία, με τη θερμοκρασία στο Νέο Δελχί και το γειτονικό κρατίδιο Ρατζαστάν να πλησιάζει τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, κάποιες περιοχές της ανατολικής Ινδίας αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του κυκλώνα Ρέμαλ.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στο βορειοανατολικό κρατίδιο Άσαμ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 14 ανθρώπων από την Τρίτη.

Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων μετά από έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας.

Διάφοροι παράγοντες έχουν προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες στη νότια Ασία, μια τάση που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιδεινώθηκε από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι, μεταξύ αυτών εκλογικοί αξιωματούχοι στην Ινδία όπου ολοκληρώθηκαν γενικές εκλογές την Κυριακή, πέθαναν πιθανόν από θερμοπληξία στα κρατίδια Ουτάρ Πραντές και Μπιχάρ στο βόρειο τμήμα της χώρας και στην Οντίσα στα ανατολικά την Παρασκευή.

Στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων έδειξαν ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη τον Μάιο, με 46 θανάτους που συνδέονται με την ακραία ζέστη να καταγράφονται στην Ινδία, καθώς και 19.189 ύποπτα περιστατικά θερμοπληξίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο The Print.

Μαζί με τους θανάτους που πιστεύεται ότι οφείλονται στη ζέστη, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ινδία λόγω του καύσωνα ενδέχεται να ξεπερνά τους 80, ανέφερε η εφημερίδα The Hindu.

Περισσότερα από 5.000 ύποπτα κρούσματα θερμοπληξίας καταγράφηκαν μόνο στο κεντρικό κρατίδιο Μάντια Πραντές.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα πέσει έως την Τετάρτη, ενώ η πρόωρη περίοδος των μουσώνων, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από το κρατίδιο Κεράλα, αναμένεται να ρίξει περαιτέρω το θερμόμετρο.