Διεθνή

Γάζα: Πρόταση εκεχειρίας 6 βδομάδων κατέθεσε το Ισραήλ - Οι δηλώσεις Μπάιντεν

Γάζα: Πρόταση εκεχειρίας 6 βδομάδων κατέθεσε το Ισραήλ - Οι δηλώσεις Μπάιντεν Φωτογραφία: EPA/ SHAWN THEW
Η πρόταση για τη Γάζα σύμφωνα με όσα είπε ο Μπάιντεν θα είναι τριών φάσεων. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα έχει καταθέσει στους διαμεσολαβητές του Κατάρ το Ισραήλ, η εφαρμογή της οποίας θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τον Λευκό Οίκο, το Ισραήλ προτείνει την αποχώρηση όλων των δυνάμεών του από τη Γάζα για έξι εβδομάδες. 

Ο οδικός χάρτης για τη Γάζα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση και απελευθέρωση ομήρων, είπε ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η Χαμάς «πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία» και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία μιας συμφωνίας στη Γάζα. Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει και να ξεκινήσει η επόμενη μέρα». 

Το σχέδιο εκεχειρίας 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν για να φτάσουν στη δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Στη φάση αυτή θα υπάρξει απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατάει η Χαμάς και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν.

Αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν πάνω από έξι εβδομάδες, τότε η κατάπαυση πυρός θα παραταθεί, διευκρίνισε. Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι «έχω προτρέψει την ηγεσία του Ισραήλ να στηρίξει αυτή τη συμφωνία παρά τις όποιες πιέσεις προκύψουν στο μέλλον. Στο λαό του Ισραήλ, επιτρέψτε μου να το πω αυτό – ως κάποιος που είχε μια ισόβια δέσμευση για το Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως κάποιος που μόλις έστειλε τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστεί άμεσα το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω. Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή. Δεν μπορείς να χάσεις αυτή τη στιγμή».

Οι δηλώσεις Μπάιντεν

{https://x.com/POTUS/status/1796593976222371868}

Η απάντηση Νετανιάχου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, από την πλευρά του το Ισραήλ, αναφέρει: «Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροι το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιμένοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων και της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και συνεχίζει: «Το ακριβές περίγραμμα που προτείνει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της υπό όρους μετάβασης από στάδιο σε στάδιο, επιτρέπει στο Ισραήλ να διατηρήσει αυτές τις αρχές».

Πάντως ερωτηθείς αν η συμφωνία που περιγράφει το γραφείο του Νετανιάχου είναι η ίδια με αυτή που παρουσίασε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ενημερώνει τους δημοσιογράφους απέφυγε να απαντήσει άμεσα.

Οι 3 φάσεις της εκεχειρίας αναλυτικά

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Aπελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων (συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων, τραυματιών) και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων οι οποίοι κρατούνται.

Οι άμαχοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλη την περιοχή της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά. Περίπου 600 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδίδονται στη Γάζα κάθε μέρα και η βοήθεια θα διανέμεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όσους τη χρειάζονται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευθούν τις ρυθμίσεις για να φτάσουν στη δεύτερη φάση - «ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες». 

Η δεύτερη φάση θα είναι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών, και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Εφόσον η Χαμάς τηρήση τις δεσμεύσεις της, μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα είναι – σύμφωνα με την πρόταση του Ισραήλ – οριστική παύση των εχθροπραξιών.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα και τυχόν τελικά λείψανα ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειες τους.

Επικοινωνία Φιντάν- Μπλίνκεν για την πρόταση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, μετά την πρόταση που κατέθεσε το Ισραήλ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την πρόταση που κατατέθηκε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.