Διεθνή

Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Mondelez

Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Mondelez
Η ΕΕ επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμο ύψους 337,5 εκατομμυρίων ευρώ - ή 366.000.000 δολαρίων - στον αμερικανικό κολοσσό Mondelez.

Πρόστιμο μαμούθ επέβαλε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Mondelez, την αμερικανική πρώην Kraft που βρίσκεται πίσω από μεγάλες μάρκες όπως η Toblerone και η Oreo.

Πιο συγκεκριμένα, οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ επέβαλαν την Πέμπτη πρόστιμο στη Mondelez για την παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, η πολυεθνική είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά  κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.

maxresdefault_0d0fa.jpg

«Οι παράνομες πρακτικές της Mondelez εμπόδισαν τους λιανοπωλητές από την ελεύθερη προμήθεια προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές και διαχώρισαν τεχνητά την εσωτερική αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική αρχή της ΕΕ.

«Με τη σημερινή μας απόφαση, διαπιστώνουμε ότι η Mondelez περιόρισε παράνομα τις διασυνοριακές πωλήσεις της σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Mondelez το έκανε αυτό για να διατηρήσει υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της εις βάρος των καταναλωτών», δήλωσε από την πλευρά της η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager.

{https://x.com/vestager/status/1793568655365861769}

Υπενθυμίζεται πως οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021 έρευνα σχετικά με το εμπόριο σοκολάτας, μπισκότων και καφέ από την εταιρεία παραγωγής των μπισκότων Oreo σε κράτη μέλη της ΕΕ, εξετάζοντας τη συμμετοχή της στον περιορισμό του «παράλληλου εμπορίου» - πρακτική στην οποία μια εταιρεία αγοράζει προϊόντα σε μια χώρα όπου έχουν χαμηλότερη τιμή και τα πουλάει σε μια άλλη όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη.

Ο περιορισμός του παράλληλου εμπορίου, σύμφωνα με την Επιτροπή, «μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση μιας εθνικής αγοράς, με αποτέλεσμα ο κατασκευαστής ή ο προμηθευτής να μπορεί να χρεώνει υψηλότερες τιμές εις βάρος των καταναλωτών», καθώς και «να οδηγήσει σε μικρότερη ποικιλομορφία των προϊόντων».

Ούτε μία, ούτε δύο... αλλά είκοσι δύο αντιανταγωνιστικές συμφωνίες

Η Mondelēz, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων σοκολάτας και μπισκότων στον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει γνωστές μάρκες σοκολάτας και μπισκότων όπως Côte d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone και TUC και μέχρι το 2015 μάρκες καφέ όπως HAG, Jacobs και Velours Noir.

Η Επιτροπή διαπίστωσε πως συμμετείχε σε είκοσι δύο αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές, κατά παράβαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), με:

- Περιορισμό των περιοχών ή των πελατών στους οποίους επτά πελάτες χονδρικής (έμποροι/«μεσίτες») θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της Mondelēz. Μια συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια διάταξη που έδινε εντολή στον πελάτη της Mondelēz να εφαρμόζει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Αυτές οι συμφωνίες και οι εναρμονισμένες πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2019 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

- Αποτροπή δέκα αποκλειστικών διανομέων που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα κράτη μέλη από το να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Mondelēz. Αυτές οι συμφωνίες και πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2020 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, μεταξύ 2015 και 2019, η Mondelēz έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, κατά παράβαση του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ, με:

  • Άρνηση παροχής μεσολαβητή στη Γερμανία για να αποτρέψει τη μεταπώληση προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.
  • Διακοπή της προμήθειας προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Ολλανδία για να αποτραπεί η εισαγωγή τους στο Βέλγιο, όπου η Mondelēz πουλούσε αυτά τα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές.