Διεθνή

Συντριβή ελικοπτέρου: Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από ΕΕ και Τουρκία

Συντριβή ελικοπτέρου: Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από ΕΕ και Τουρκία
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο

Το Ιράν φέρεται να ζήτησε τη συνδρομή της Τουρκίας και της ΕΕ για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε σχέση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι και Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, το οποίο σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο, συνετρίβη.

Η Τουρκία στέλνει στην περιοχή ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης νυχτερινής όρασης, 32 άτομα προσωπικό και έξι οχήματα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία καταστροφών της χώρας.

Άλλοι 15 διασώστες έχουν τεθεί σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστούν, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Παρακολουθούμε με λύπη τις εξελίξεις σχετικά με το δυστύχημα που σημειώθηκε με το ελικόπτερο στο Ιράν σήμερα (19 Μαΐου). Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είναι ασφαλείς και υγιείς και μεταφέρουμε τις ευχές μας για περαστικά στον αδελφό ιρανικό λαό. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Η ΕΕ συνδράμει στις έρευνες

«Επειτα από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης "Κοπέρνικο", μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

{https://x.com/JanezLenarcic/status/1792240959180120305}