Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές εκλογές σε 7 τμήματα, λόγω παρατυπιών - Αντιδρά το DUI

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές εκλογές σε 7 τμήματα, λόγω παρατυπιών - Αντιδρά το DUI Φωτογραφία: EPA/ NAKE BATEV
Από τις επαναληπτικές εκλογές μπορεί να αλλάξουν οι έδρες του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω παρατυπιών, αποφάσισε το εκλογοδικείο.

Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τετάρτη (22/5) και από αυτές μπορεί να προκύψει αλλαγή για δύο έδρες, σε βάρος του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του DUI, κατηγόρησε τόσο το VMRO-DPMNE όσο και το απερχόμενο κυβερνών SDSM ότι υποκινούν τις επαναληπτικές εκλογές με σκοπό να εμποδίσουν την κυριαρχία του κόμματός του ως τη δεύτερη μεγαλύτερη παράταξη στη χώρα.

Η επανάληψη των εκλογών «γίνεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μακεδονικής εθνικότητας, των οποίων οι πολιτικές, δυστυχώς, φοβόμαστε ότι θα έχουν αντίκτυπο στις διεθνοτικές σχέσεις, κάτι που δεν επιθυμούμε» δήλωσε ο Αλί Αχμέτι, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το VMRO-DPMNE κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου, καταλαμβάνοντας τις 58 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας. Δεύτερο με 19 έδρες ήταν το DUI και τρίτο με 18 το SDSM.

O συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» αναδείχτηκε τέταρτος με 13 έδρες, ενώ από έξι έδρες εξασφάλισαν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Πριν από λίγες ημέρες ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι, επικεφαλής του VMRO-DPMNE, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το DUI αντιδρά, υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση, ως πρώτο από τα αλβανικά κόμματα. Ο Μιτσκόσκι έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το DUI, το οποίο συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντα ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.

Η νέα Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να συγκροτηθεί σε Σώμα το αργότερο 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Δηλαδή, έως τις 11 Ιουνίου, λόγω των επαναληπτικών εκλογών της 22ας Μαΐου.

Στη συνέχεια εντός 10 ημερών η νέα πρόεδρος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επιδώσει την εντολή σχηματισμού στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος θα έχει 20 ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.