Διεθνή

Ολονύχτια Σύνοδος Κορυφής: Στο «κάδρο» η κρίση Ισραήλ - Ιράν, τι συμφώνησαν οι ηγέτες για την Ουκρανία

Ολονύχτια Σύνοδος Κορυφής: Στο «κάδρο» η κρίση Ισραήλ - Ιράν, τι συμφώνησαν οι ηγέτες για την Ουκρανία Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πολύωρες συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες υιοθέτησαν το προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ξενυχτήσουν απόψε, καθώς στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες θα πέσουν όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκίνησαν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) με την τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, στη συνέχεια έκανε παρέμβαση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολουθεί η συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Στην παρέμβασή του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία αξίζει την ίδια βοήθεια στην ασφάλεια με το Ισραήλ, κάνοντας αναφορά στο πώς με τη βοήθεια των συμμάχων καταρρίφθηκαν οι πύραυλοι και τα drones που εξαπέλυσε το Ιράν.

Λίγη ώρα αργότερα, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι πρέπει «να παρέχουν επειγόντως αεράμυνα στην Ουκρανία». Οι ηγέτες υιοθέτησαν το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Ουκρανία, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Σε αυτά τονίζεται ότι η ΕΕ πρέπει «επειγόντως να παρέχει αεράμυνα στην Ουκρανία, να επισπεύσει και να εντατικοποιήσει τις παραδόσεις όλης της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων και πυραύλων».

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, αρκετοί ηγέτες- ανάμεσά τους ο Όλαφ Σολτς και ο Μαρκ Σούτε- δήλωσαν ότι δεν περίμεναν χειροπιαστές νέες δεσμεύσεις απόψε. Όμως, εξέφρασαν ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα βοηθήσουν να ανανεωθεί η αίσθηση του επείγοντος, προκειμένου να ενισχυθεί η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Σύνοδος Κορυφής: Οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες μεταξύ άλλων τόνισαν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε αντίποινα για την επίθεση του Ιράν, άλλοι υπογράμμισαν την ανάγκη υιοθέτησης νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι «την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης».

Επίσης ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «προς το παρόν» είναι ικανοποιημένος με τα συμπεράσματα της Κομισιόν για τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και για τη ρητή αναφορά που συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με εκείνη που μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού.

Αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε ότι στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες στην περιοχή που θα οδηγήσουν σε «δραματικές συνέπειες».

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι τρόποι αυστηροποίησης των κυρώσεων».

Υπέρ κυρώσεων που θα βάλουν στο στόχαστρο «εκείνους που βοηθούν στην κατασκευή πυραύλων και drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Ισραήλ, αλλά χρησιμοποιούνται και στην Ουκρανία, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Καθήκον μας είναι να διευρύνουμε αυτές τις κυρώσεις, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι επικεντρώνονται στο καθεστώς της Τεχεράνης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Πέτερι Όρπο, έστειλε ένα μήνυμα στο Ισραήλ: «Το πιο σημαντικό τώρα είναι να τους ζητήσουμε να μην επιτεθούν, επειδή πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές.

Ο Γκιτάνας Ναουσέντα, πρόεδρος της Λιθουανίας, εξέφρασε ανησυχία γιατί «χάνουμε την εστίαση στην Ουκρανία» και παρατήρησε ότι «παίρνουμε αποφάσεις, αλλά δεν τις εφαρμόζουμε», δηλώνοντας ότι αυτό μερικές φορές παίρνει ακόμα και μήνες.