Διεθνή

Στο «σκαμνί» ο Ντόναλντ Τραμπ- Ποια είναι η υπόθεση εναντίον του

Στο «σκαμνί» ο Ντόναλντ Τραμπ- Ποια είναι η υπόθεση εναντίον του Φωτογραφία: EPA/ ANGELA WEISS
Αυτή είναι μόνο μία από τις τέσσερις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ είναι ξανά υποψήφιος για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κατηγορούμενος, σε μία ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί δίκη, καθώς είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που διώκεται ποινικά.

Σήμερα ξεκίνησε η δίκη του και πλέον βρίσκεται σε διαδικασία η επιλογή των ενόρκων, ανάμεσα σε 96 άτομα. Η επιλογή των ενόρκων θα συνεχιστεί μέχρι να επιλεγεί μια επιτροπή 12 Νεοϋορκέζων και έξι αναπληρωματικών που θα αποφασίσουν για την τύχη του πρώην προέδρου. Γιατί όμως δικάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ;

Ο δικαστής Juan Merchan εξήγησε νωρίτερα στους εν δυνάμει ενόρκους τους λόγους για τους οποίους κατηγορείται ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται ότι παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία για να αποκρύψει μια συμφωνία για παράνομη επιρροή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Ειδικότερα, εικάζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ή προκάλεσε ψευδή επιχειρηματικά έγγραφα με σκοπό να αποκρύψει την πραγματική φύση των πληρωμών που έκανε προς τον Μάικλ Κοέν- πρώην δικηγόρο του- χαρακτηρίζοντάς τα ως πληρωμή για νομικές υπηρεσίες».

Οι κατήγοροι ισχυρίζονται ότι οι πληρωμές δόθηκαν εσκεμμένα ως αποζημίωση στον Κοέν για χρήματα που έδωσε στην πρώην πρωταγωνίστρια ταινιών για ενήλικες, Στόρμι Ντάνιελς.

Η καταβολή αυτή των χρημάτων, που έγινε εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, φέρεται να είχαν σκοπό «να την εμποδίσουν από το να αποκαλύψει δημόσια λεπτομέρειες σχετικά με την προηγούμενη σεξουαλική της επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Συνήθως, τα παραποιημένα αρχεία αυτού του τύπου θεωρούνται πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη. Αλλά όταν συμβαίνει για να αποκρύψουν ένα έγκλημα, στην συγκεκριμένη περίπτωση η εκλογική επιρροή, μπορεί να αναβαθμιστεί σε σοβαρή κακουργηματική κατηγορία.

«Ο τίτλος αυτής της υπόθεσης είναι πολίτες της Νέας Υόρκης κατά του Ντόναλντ Τραμπ» είπε ο δικαστής και στη συνέχεια διάβασε στους εν δυνάμει ενόρκους μία περίληψη την υπόθεσης, εξηγώντας παράλληλα τη διαδικασία της επιλογής τους.

Ο δικαστής Juan Merchan διάβασε τα ονόματα 40 και πλέον ατόμων, που θα μπορούσαν να εμπλακούν στη δίκη. Η λίστα περιελάμβανε μεταξύ άλλων μέλη της οικογένειας Τραμπ, και τους Μάικλ Κοέν, Ρούντι Τζουλιάνι, Στιβ Μπάνον, Χόουπ Χικς. Ο δικαστής σημείωσε ότι δεν θα είναι όλοι μάρτυρες, αλλά τα ονόματά τους θα μπορούσαν να αναφερθούν στη δίκη.

«Παρακαλώ σηκώστε το χέρι σας αν δεν μπορείτε να παραβρεθείτε ως ένορκοι» είπε ο δικαστής και σχεδόν οι μισοί το έκαναν.  Μέχρι στιγμής περίπου 34 ένορκοι είναι εκτός διαδικασίας.