Διεθνή

Ισπανία: Η κυβέρνηση προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την Καταλονία

Unsplash Unsplash
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσφέυγει η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να μπλοκάρει συζήτηση ενός κειμένου, που αφορά στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αυτό που θέλει να πετύχει η κυβένρηση της ισπανίας είναι να μπλοκάρει μία συζήτηση που αναμένεται στο κοινοβούλιο της Καταλονίας και αφορά σε ένα κείμενο, με το οποίο ζητείται να κηρυχθεί ανεξάρτητη.

Το αίτημα της κυβέρνησης προς το Συνταγματικό Δικαστήριο βασίζεται σε ένα άρθρο του Συντάγματος που δίνει στη Μαδρίτη το δικαίωμα να παγώνει μέτρα ή την εξέταση μέτρων από μια αυτόνομη κοινότητα, με άμεση ισχύ.

¨Όλα ξεκίνησαν στις 20 Φεβρουαρίου, όταν το γραφείο του καταλανικού κοινοβουλίου δέχτηκε να εξετάσει πρωτοβουλία από την «Καταλανική Αλληλεγγύη για την Ανεξαρτησία», ένα μικρό, εξωκοιοβουλευτικό κόμμα, η οποία έκανε λόγο για μονεμερή κήρυξη την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το κόμμα του Κάρλες Πουτζδεμόν «Μαζί για την Καταλονία» ψήφισε υπέρ της συζήτησης αυτής της πρωτοβουλίας ενώ το άλλο αυτονομιστικό κόμμα, η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), απείχε από την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ με την προσφυγή στο Συυνταγματικό Δικαστήριο, «ζητά την ακύρωση της εξέτασης αυτής της πρότασης». Ενώ θέλει να «παγώσει άμεσα» η όλη διαδικασία, όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Φέλιξ Μπολάνιος. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα αντιταχθεί σε αυτό το σχέδιο και ότι δεν επιθυμεί «την απομόνωση της Καταλονίας από την Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη». Σχολίασε δε, ότι η πρόταση νόμου που προωθείται με αυτήν την πρωτοβουλία «διχάζει την κοινωνία, προκαλεί εντάσεις».

Η κίνηση της ισπανικής κυβέρνησης γίνεται σε διάστημα λιγότερο από δύο εβδομάδες, αφότου το κοινοβούλιο ψήφισε την αμνηστία από την οποία θα επωφεληθούν σχεδόν 400 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ή τους ασκήθηκε δίωξη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το 2017.

Η αμνηστία, που θα επικυρωθεί στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, ήταν το τίμημα που απαίτησαν τα δύο αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Σάντσεθ, καθώς χωρίς αυτά δεν εξασφάλιζε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ανάμεσα σε αυτούς που εξαρφάλισαν αμνηστία ήταν και ο Πουτζδεμόν.

Κανέναν από τα δύο κόμματα δεν αποκύρηξε τον αγώνα για ανεξαρτησία και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.