Διεθνή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα
Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία προειδοποιεί ότι «εξτρεμιστές» σχεδιάζουν επίθεση στη Μόσχα, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σχεδίου επίθεσης σε συναγωγή από έναν πυρήνα του αφγανικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους.

Η πρεσβεία, η οποία έχει επανειλημμένως καλέσει όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση της απειλής, αλλά ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις συναυλίες και πλήθη και να γνωρίζουν το περιβάλλον όπου βρίσκονται.

Η πρεσβεία παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν σύντομα να στοχοθετήσουν μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα, που θα περιλαμβάνουν συναυλίες, και οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες, αναφέρει με μήνυμά της στην ιστοσελίδα της η πρεσβεία.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας - διαδόχου της σοβιετικής KGB - ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας την οποία σχεδίαζε η ένοπλη σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται πως για την ώρα δεν είναι σαφές αν συνδέονται οι δύο ανακοινώσεις.

«Χτύπημα» από τους ISIS - Khorasan βλέπουν οι μυστικές δυνάμεις

Νωρίτερα η FSB ανακοίνωσε ότι ένας πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους δραστηριοποιείται στην περιφέρεια Καλούγκα της Ρωσίας και ανήκει στον αφγανικό βραχίονα της οργάνωσης, που είναι γνωστός ως ISIS-Khorasan. Αυτός επιδιώκει να ιδρύσει χαλιφάτο στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν.

Η οργάνωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και χαρακτηρίστηκε ακραία βίαιη, ενώ σύμφωνα με την FSB, ο πυρήνας τώρα «προετοίμαζε επίθεση εναντίον των πιστών σε συναγωγή χρησιμοποιώντας όπλα».

Όταν αντιμετωπίστηκαν, οι ένοπλοι προέβαλαν αντίσταση στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις και «εξουδετερώθηκαν» από τα πυρά των τελευταίων.

«Όπλα, πυρομαχικά καθώς και εξαρτήματα για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν», προστίθεται στην ανακοίνωση της FSB.