Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Οι «27» συμφώνησαν για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

eurokinissi eurokinissi
Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Εχουμε συμφωνία. Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων € για την Ουκρανία, εντός του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία «κλειδώνει» σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

{https://twitter.com/CharlesMichel/status/1753001809268920719}

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων των «27» 

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης.

»Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μια καλή μέρα για την Ευρώπη»

Η συμφωνία των «27» διέψευσε τους φόβους ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας, όπως είχε ήδη κάνει σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπνενθυμίζεται πως ο Βίκτορ Ορμπάν είχε δηλώσει πως επιθυμούσε την επανεξέταση της πολιτικής της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για την δεσμευτική πρόταση για χρηματοδότηση της Ουκρανίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Για «μια καλή ημέρα για την Ευρώπη» μίλησε στο X η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1753005360477040843}

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε «ευγνώμων» στους ηγέτες της ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και από τους 27 ηγέτες.