Διεθνή

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, παραιτήθηκε, σήμερα Πέμπτη, από πρωθυπουργός στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου 2024.

Επιπλέον, προανήγγειλε συνάντηση με τον πρόεδρο της Συνέλευσης, Ταλάτ Χαφέρι, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι επισήμανε ότι είναι τιμή και πως αισθάνεται υπερήφανος για το έργο του τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι προηγουμένως είχε μια άτυπη συνάντηση με τους υπουργούς, τους οποίους ευχαρίστησε για τη «σκληρή δουλειά» τους.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του «θα διατηρήσει τη στρατηγική της κατεύθυνση, που είναι ο δυτικός προσανατολισμός και η στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Przyń, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2015 για την επίλυση της τότε πολιτικής κρίσης στη χώρα, η κυβέρνηση παραιτείται και 100 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών εκλέγεται υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι διατάξεις της συμφωνίας αποτελούν μέρος του νόμου για την κυβέρνηση, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται επίσης αρκετές υπουργικές θέσεις για την αντιπολίτευση.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας συμφώνησαν για τις ημερομηνίες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2023.

Συμφωνήθηκε ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου 2024 και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, στις 8 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού SDSM και DUI, τις τελευταίες 100 ημέρες ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του DUI. Το κόμμα αυτό αποφάσισε να προτείνει ως εντολοδόχο της τεχνικής κυβέρνησης τον σημερινό πρόεδρο της Συνέλευσης, Ταλάτ Χαφέρι, ο οποίος θα πρέπει να παραιτηθεί από τη σημερινή του θέση για το λόγο αυτό.