Διεθνή

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες ο Μαρκ Ρούτε: Απέκρυπτε πληροφορίες για το Ισραήλ για να προστατεύσει την υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες ο Μαρκ Ρούτε: Απέκρυπτε πληροφορίες για το Ισραήλ για να προστατεύσει την υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, και το Υπουργείο Γενικών Υποθέσεων διατηρούν έναν κρυφό «δίαυλο» επικοινωνίας σχετικά με το Ισραήλ και τη Γάζα.

Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός φέρεται να κρύβει «κάτω από το χαλί» σημαντικές πληροφορίες για το Ισραήλ, όπως πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να μην προσβάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προστατεύσει τις προοπτικές του για τη μελλοντική του θέση ως ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναφέρει το NRC σύμφωνα με ανώνυμη επιστολή που έγραψε ομάδα δημοσίων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στο Εφετείο της Χάγης.

Το αίτημα που «καίει» τον Ρούτε

«Το αίτημα του Υπουργείου Γενικών Υποθέσεων προς τη Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής. Τι μπορούμε να πούμε ώστε να φανεί ότι το Ισραήλ δεν διαπράττει εγκλήματα πολέμου;».

Ο Ρούτε και οι υπουργοί του έχουν μιλήσει πολλές φορές για τον πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 24.000 Παλαιστίνιους και 1.200 Ισραηλινούς μέχρι στιγμής, καλώντας το Ισραήλ να ενεργήσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η Ολλανδία δεν έχει ζητήσει ποτέ κατάπαυση του πυρός, εμμένοντας μόνο σε εκκλήσεις για «ανθρωπιστικές παύσεις».

Ο Ρούτε δημοσίευσε ανάρτηση, προ ημερών, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο Χ, (πρώην twitter).

«Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ πρέπει να μειώσει δραστικά το επίπεδο της βίας που χρησιμοποιεί στις επιχειρήσεις του, καθώς προκαλεί πάρα πολλές απώλειες μεταξύ αθώων πολιτών. Το Ισραήλ πρέπει επίσης να επιτρέψει σημαντικά περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και πιο γρήγορα. Συζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για να καταστεί αυτό δυνατό. Η κατάσταση απαιτεί μια άμεση ανθρωπιστική παύση», δήλωσε ο Ρούτε.

«Ο Ρούτε ακολουθεί τη γραμμή των ΗΠΑ»

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ρούτε ακολουθεί τη γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ισραήλ για να προστατεύσει τις προοπτικές διαδοχής Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν σίγουρα λόγο σε αυτό, αλλά η ψήφος του Λευκού Οίκου είναι καθοριστική.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιπλήξει δημοσίως τον Νετανιάχου για την υπερβολική βία που χρησιμοποιείται κατά των Παλαιστινίων πολιτών, αλλά δεν έχει ζητήσει ποτέ κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το NRC, ο Τζο Μπάιντεν διεκδικεί δεύτερη θητεία ως πρόεδρος και ανησυχεί ότι η κριτική στο Ισραήλ για τη δολοφονία 24.000 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10.000 παιδιών, θα αποξενώσει μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ 

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την επιστολή των υπαλλήλων του «εξαιρετικά κακόβουλη» και «εντελώς ανάρμοστη». Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν έλαβε ποτέ κανένα αίτημα να πει κάτι που θα έκανε να φανεί ότι το Ισραήλ δεν διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

«Το Υπουργείο απορρίπτει τους ισχυρισμούς που περιέχονται σε αυτό. Οι συγγραφείς της επιστολής διατυπώνουν ισχυρισμούς και παραθέτουν αποσπάσματα που το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει καθόλου», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.