Διεθνή

Λέκκας στο Dnews: Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη έγινε σε κομβικό σημείο

EUROKINISSI EUROKINISSI
Κρίσιμο το εάν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας.

Ο σεισμός που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι σοβαρός, εκτός αν ενεργοποιήσει το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας, αναφέρει στο Dnews, ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ο κ. Λέκκας, αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Αυτός ο σεισμός που έγινε στην Τουρκία και ήταν 5,1 Ρίχτερ, δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιές, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Όμως εκδηλώθηκε σε μία κομβική περιοχή, στην άλλη άκρη της τάφρου της Κωνσταντινούπολης. Και έχει κομβική σημασία, γιατί τονίζει το πόσο ενεργή είναι η περιοχή. Το ερώτημα είναι, θα επιταχύνει την όλη διαδικασία στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης ή όχι. Είναι κάτι που δεν το ξέρουμε. Το όλο ζήτημα είναι βέβαια πολύπλοκο, δεν είναι τόσο εύκολο. Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, έχει δώσει σεισμό το 1999, στο νότιο τμήμα, της τάξης του 7,4 Ρίχτερ και 7,1 μετά από δύο μήνες. Είναι μία περιοχή με μεγάλη ενέργεια και θέλει προσοχή», αναφέρει.

Σε σχέση με το αν οι σεισμοί αυτοί επηρεάζουν τη χώρα μας, δήλωσε:

«Σε σχέση με την Ελλάδα, θα λέγαμε ότι ακόμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το 1999 είχε επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός 7,4 Ρίχτερ, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι σεισμοί που γίνονται στο ρήγμα της Ανατολίας, θα επηρεάζουν τον ελληνικό χώρο. Αν ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγμα και δώσει σεισμούς, τότε θα πρέπει να μελετήσουμε, αν θα έχει επιπτώσεις».