Διεθνή

Ουκρανία: Πώς τα άρματα από ΗΠΑ και Γερμανία «αλλάζουν» τον πόλεμο, τι σηματοδοτεί το κοινό μέτωπο Δύσης κατά Μόσχας

Ουκρανία: Πώς τα άρματα από ΗΠΑ και Γερμανία «αλλάζουν» τον πόλεμο, τι σηματοδοτεί το κοινό μέτωπο Δύσης κατά Μόσχας Φωτογραφία: EPA/TOMS KALNINS
Μια νέα δυναμική διαμορφώνεται στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Γερμανίας να ενισχύσουν το Κίεβο με «βαριά» άρματα μάχης - Μια απόφαση που ίσως αλλάξει τις ισορροπίες στον πόλεμο και στα πεδία των μαχών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας από τους συμμάχους που δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι ενωμένοι απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Παράλληλα τόνισε ότι τα Abrams που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα βοηθήσουν το Κίεβο να απελευθερώσει εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθούν από τη Μόσχα ως «επιθετική απειλή».

«Περί αυτού πρόκειται: να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν είναι επιθετική απειλή για τη Ρωσία, δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι η μεταφορά των αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία. «Η παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο πεδίο θα πάρει χρόνο. Χρόνο που θα δούμε και θα χρησιμοποιήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί είναι πλήρως προετοιμασμένοι», είπε.

Και Leopard 2 από Γερμανία

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο αποφάσισε να δώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυναμική όπως αυτή διαμορφώνεται στα πεδία των μαχών. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την κίνηση αυτή κάτω από διεθνείς πιέσεις, που ζητούσαν από το Βερολίνο να ενισχύσει τη στρατιωτική του υποστήριξη και να δεσμευτεί για την αποστολή αυτών των ισχυρών αρμάτων μάχης.

Τα Leopard 2 που θα έχει πλέον στη διάθεσή του το Κίεβο θεωρούνται κρίσιμης σημασίας ενόψει των νέων χερσαίων μαχών που αναμένονται την άνοιξη. Η αποστολή τους στο πεδίο των μαχών κρίνεται ως μια βαρυσήμαντη απόφαση, επειδή αυτά τα τανκς -σε αντίθεση με τα συστήματα αεράμυνας ή τους αντιαρματικούς πυραύλους- δεν είναι αμυντικά όπλα.

Τα τανκς που συγκεντρώνουν πάνω τους πολλές από τις ελπίδες του Κιέβου αντιπροσωπεύουν το ισχυρότερο άμεσο επιθετικό όπλο που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, ένα βαριά οπλισμένο και θωρακισμένο σύστημα σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τον εχθρό κατά μέτωπο αντί να πυροβολεί από απόσταση. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά με την απαραίτητη εκπαίδευση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει εδάφη έναντι των ρωσικών δυνάμεων που είχαν χρόνο να σκάψουν αμυντικές γραμμές.

Όπως και τα συστήματα πυροβολικού και πυραύλων που προηγήθηκαν, προορίζονται να πλήξουν σκληρά τα ρωσικά στρατεύματα σε μια επίγεια επίθεση. Αλλά σε αντίθεση με αυτά τα συστήματα, αφορούν απερίφραστα την ανάκτηση εδαφών από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια ρωσική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την ολοκλήρωση της κατάληψης των περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ - ο πρωταρχικός στόχος δηλαδή που έχει θέσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανώτερος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, ο στρατηγός Valerii Zaluzhniy, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ουκρανία αναμένει μια ρωσική επίθεση οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ του τέλους Ιανουαρίου και του Μαρτίου.

Η απόφαση Γερμανίας και ΗΠΑ να στείλουν άρματα μάχης Leopard και Abrams στην Ουκρανία είναι μια σημαντική στιγμή με δυναμική να αλλάξει τις ισορροπίες στον πόλεμο.  

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την ανακοίνωση του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν για την παράδοση 31 αρμάτων μάχης Abrams στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Ουκρανός πρόεδρος συμπλήρωσε: «Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε σε έναν κοινό στόχο», τον οποίο περιέγραψε ως «απελευθέρωση» της Ουκρανίας.