Διεθνή

ΗΠΑ: Νέο χαστούκι στην Τουρκία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρασε η τροπολογία-μπλόκο στην πώληση των F-16

ΗΠΑ: Νέο χαστούκι στην Τουρκία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρασε η τροπολογία-μπλόκο στην πώληση των F-16 Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η τροπολογία που είχε καταθέσει ο γερουσιαστής ο Κρις Πάπας σύμφωνα με την απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η ΕΡΤ για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για τα F-16 θα πρέπει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, οι τροπολογίες του Κρις Πάπας απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε απαριθμήσει τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
  • Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
  • Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Αναμφίβολα πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που εμπεριέχει πολλές πιθανότητες η τροπολογία αυτή να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του έτος ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού.