Διεθνή

Ισπανία: Τέλος το «lockdown» για 3.000 κατοίκους στη Λα Πάλμα, καθώς το νέφος διαλύεται

PEXELS/ΑΡΧΕΙΟΥ PEXELS/ΑΡΧΕΙΟΥ
Σε περισσότερους από τρεις χιλιάδες κατοίκους στην ισπανική Λα Πάλμα ενημερώθηκαν την Τρίτη ότι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, αφού οι αρχές τερμάτισαν το lockdown που προκλήθηκε από ένα πυκνό σύννεφο καπνού από ένα ηφαίστειο που έχει καταστρέψει το νησί των Καναρίων Νήσων.

Ένα ποτάμι καυτής λάβας που αναβλύζει από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα «κατάπιε» ένα εργοστάσιο τσιμέντου τη Δευτέρα, σηκώνοντας σύννεφα καπνού και ωθώντας τις αρχές να διατάξουν τους ανθρώπους στην περιοχή να μείνουν στο σπίτι.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν δώσει οδηγίες στους κατοίκους των πόλεων El Paso και Los Llanos de Aridane να παραμείνουν σε κλειστό χώρο, να κλείσουν τα παράθυρά τους και να απενεργοποιήσουν τις μονάδες κλιματισμού για να αποφύγουν την εισπνοή τοξικών καπνών από το φλεγόμενο τσιμέντο καθώς σταδιακά καταπίνεται από τη λάβα.

Την Τρίτη, οι αρχές δήλωσαν ότι το σύννεφο καπνού είχε περάσει και η ποιότητα του αέρα είχε βελτιωθεί, ώστε 3.500 κάτοικοι να μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Υπήρξαν 18 σεισμικές δονήσεις την Τρίτη, η ισχυρότερη των 3,8, σύμφωνα με το Ισπανικό Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Η λάβα από την έκρηξη που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου κατέστρεψε μια συνολική έκταση σχεδόν 600 εκταρίων, δήλωσε ο Miguel Angel Morcuende, τεχνικός διευθυντής του ηφαιστειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης των Καναρίων Νήσων.

Χείμαρροι λιωμένων βράχων κατέστρεψαν 1.186 κτίρια μέσα σε τρεις εβδομάδες από την έκρηξη, ανακοίνωσε το ηφαιστειακό ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων.

Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τα σπίτια τους στη Λα Πάλμα, η οποία έχει περίπου 83.000 κατοίκους.