Διεθνή

Ο Μπάιντεν ανακάλεσε διάταγμα Τραμπ για τον περιορισμό της προστασίας των social media

Ο Μπάιντεν ανακάλεσε διάταγμα Τραμπ για τον περιορισμό της προστασίας των social media Φωτογραφία: PIXABAY
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει τις... αλλαγές στη χώρα σε σχέση με όσα άφησε ο προκάτοχός του.

Ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει τις αλλαγές στις ΗΠΑ, σχετικά με τα όσα... άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ και στο πλαίσιο αυτό ανακάλεσε την Παρασκευή (14/05) ένα εκτελεστικό διάταγμα από τον πρώην πρόεδρο, που έδινε οδηγία στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν τους μηχανισμούς προστασίας/ απαλλαγής από ευθύνη για τις εταιρείες του χώρου της κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λευκός Οίκος κοινοποίησε διάταγμα του Μπάιντεν αργά την Παρασκευή (14/05), ανακαλώντας αρκετά από τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ. Όπως αναφέρει το «Reuters», το Center for Democracy and Technology, που είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη για να μπλοκάρει το διάταγμα Τραμπ (Μάιος 2020) επαίνεσε την κίνηση του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας πως η εντολή του Τραμπ αποτελούσε «προσπάθεια για χρήση απειλών αντιποίνων έτσι ώστε να εξαναγκαστούν οι εταιρείες των social media να επιτρέψουν την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους».

{https://twitter.com/sashay03/status/1394291273427783684?s=20}

Ο Τραμπ απαίτησε ανεπιτυχώς από τη FCC (Federal Communications Commission) να θέσει νέους κανόνες για τον περιορισμό των προστασιών των εταιρειών social media στο πλαίσιο της 1996 Communications Decency Act, που προστατεύει τις εταιρείες από ευθύνες για περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες και τους επιτρέπει να κατεβάζουν νόμιμα μα αμφιλεγόμενα posts.

O Τραμπ είχε βγάλει το διάταγμα αυτό αφού το Twitter έβαλε επισημάνσεις σε tweets του για αυθαίρετους ισχυρισμούς περί απάτης/νοθείας στις επιστολικές ψήφους.

Μετά τις αναρτήσεις του Τραμπ ύστερα από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, το Twitter και το Facebook απαγόρευσαν στον Τραμπ να προβεί σε αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους, και ο πρόεδρος της FCC, Ατζίτ Πάι, είπε ότι δεν θα ενεργούσε σχετικά με το αίτημα Τραμπ για περιορισμό των προστασιών στα social media.

{https://twitter.com/adwa_tigray/status/1394285473779142661?s=20}

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)