Ελλάδα

Μαγειρίτσα: Πόσο θα μας κοστίσει το θρεπτικό πιάτο της Λαμπρής

Μαγειρίτσα: Πόσο θα μας κοστίσει το θρεπτικό πιάτο της Λαμπρής Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Η μαγειρίτσα είναι το αγαπημένο παραδοσιακό αναστάσιμο έδεσμα που δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι. Πόσο θα μας κοστίσει φέτος η παρασκευή της;

Η μαγειρίτσα έχει εξέχουσα θέση στο οικογενειακό τραπέζι καθώς αμέσως μετά την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο, η παράδοση επιβάλλει την κατανάλωση μιας αρωματικής άκρως θρεπτικής σούπας που αποτελεί το ιδανικό πιάτο μετάβασης από την αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής στην κρεατοφαγία της Λαμπρής. 

Όσο για τα υλικά που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, τα χορταρικά συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι, όταν ήταν σκλάβοι των Αιγυπτίων, ενώ το κρέας συμβολίζει την επιθυμία του Θεού να καταναλωθεί όλο το κρέας, να μην μείνει κανένα κομμάτι του, γεγονός που οδήγησε του πιστούς στην έμπνευση της μαγειρίτσας.

Παραμονές Μεγάλου Σαββάτου, οι νοικοκυρές κάνουν τα απαραίτητα ψώνια για να φτιάξουν το ξεχωριστό αυτό έδεσμα. Πρωταγωνιστής στο πιάτο αυτό πέρα από την συκωταριά είναι τα φρέσκα κρεμμύδια, τα μαρούλια, ο άνηθος ενώ για τους μερακλήδες που τους αρέσουν οι πιο δυνατές γεύσεις η προσθήκη αντιδιών και σέσκουλων είναι απαραίτητη.

Πόσο μας κοστίσουν τα λαχανικά της μαγειρίτσας

Είτε επιλέξετε να φτιάξετε μαγειρίτσα με  ψιλοκομμένη συκωταριά φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλια, μυρωδικά , με λίγο ρύζι να της δίνει σώμα και ένα πλούσιο αυγολέμονο για έξτρα γεύση είτε σας αρέσει η εκδοχή της ως φρικασέ, τα λαχανικά είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας της συνταγής. Παρά την ακρίβεια, οι τιμές στα λαχανικά και μυρωδικά κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια. Σε σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην πρωινή εκπομπή του ACTION24, σε κεντρικό μανάβικο της Αττικής οι τιμές των ζαρζαβατικών της μαγειρίτσας είναι αρκούντως χαμηλές καθώς όπως τονίστηκε έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τον τιμοκατάλογο πριν δύο εβδομάδες.

Ενδεικτικά τα μαρούλια είναι στα 58 λεπτά το ένα, κρεμμυδάκια 90 λεπτά το ματσάκι και 60 λεπτά το ματσάκι άνηθο, ενώ κάποιοι βάζουν αντίδια και σέσκουλα που διατίθενται στα 1,45 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπολογισμό για τα λαχανικά απαιτούνται για την παρασκευή της μαγειρίτσας περί τα 3 ευρώ.