Ελλάδα

Μορφή χιονοστιβάδας οι ειδήσεις πίσω από την δολοφονία Λυγγερίδη - Εγκληματική οργάνωση με πειστήρια και αρχηγούς

eurokinissi eurokinissi
Tην κωδική ονομασία ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ έδωσαν τα στελέχη της Ασφάλειας στην επιχείρηση που πραγματοποίησαν ώστε να συλλάβουν τους χούλιγκανς.

Οι αστυνομικοί αποδόμησαν την εγκληματική οργάνωση στην οποία εμπλέκονται 160 άτομα που δρούσε από το 2019 έχοντας ταυτοποιήσει 141 και συλλάβει 63. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πέρασαν χειροπέδες και σε άλλα 4 άτομα τα οποία συνελήφθησαν για άλλα αδικήματα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν μεταξύ άλλων κουκούλες τύπου full face, μαχαίρια, ρόπαλα, σιδερένια γκλοπς, σιδερογροθιές, φωτοβολίδες, κροτίδες, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και χρήματα.
Στα σπίτια 9 κατηγορούμενων εντοπίστηκαν όπλα.

Από την πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι η επίθεση στου Ρέντη δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός αλλά οι χούλιγκανς συγκρότησαν εγκληματική δράση από το 2019 για να κάνουν επιθέσεις σε βάρος αντίπαλων οπαδών και αστυνομικών όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε Βόλο και Ιωάννινα.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από την επίθεση κατά τη διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στις 7 Δεκεμβρίου με τον τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη. Τότε όπου έγινε συντονισμένη επίθεση με τους νεαρούς να φωνάζουν «έχουμε πόλεμο κ…μπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους», «Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά», «θα σας βρούνε όλους κρύους».

Eκείνες τις ημέρες οι αστυνομικοί έλαβαν 310 καταθέσεις ενώ τρία άτομα μπήκαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ενώ πραγματοποιήθηκε άρση απορρήτου επικοινωνιών.

ΤΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ

Στο γήπεδο εντοπίστηκαν 28 πειστήρια (φωτοβολίδες κλπ) αλλά και 64 ρούχα τα οποία επιχείρησαν να ξεφορτωθούν οι δράστες ώστε να μην τα βρουν πάνω τους οι αστυνομικοί και τους συνδέσουν με τα επεισόδια.
Οι αστυνομικοί αξιοποίησαν και οπτικό υλικό όπου σε ένα από αυτά διακρίνονται δύο άτομα κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό να δίνουν εντολή ώστε να βγουν οι υπόλοιποι και να γίνει η επίθεση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι περίπου 40 άτομα πήγαν στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης όπου έβαλαν πολεμοφόδια σε οχήματα και κατευθύνθηκαν προς του Ρέντη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών αφορμή για την επίθεση εκείνο το βράδυ η συμπλήρωση 15 ετών από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και όσα έγιναν λίγες ημέρες νωρίτερα στο Πανθεσσαλικό κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του Βόλου με τον Ολυμπιακό.

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Σε ό,τι αφορά τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης αυτή περιελάβανε τους Μικρούς και τους Μεγάλους. Οι μεγάλοι ήταν οι επικεφαλής που έδιναν τις εντολές και οι Μικροί άτομα από 16-14 ετών που αποτελούσαν την ομάδα κρούσης.

Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης ο οποίος εμφανιζόταν ως υποκινητής αλλά και φυσικός αυτουργός. Για τους αστυνομικούς χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνο άτομο που οπλοφορεί.
Αμέσως πιο κάτω βρίσκεται ένας άλλος οργανωμένος που και εκείνος έδινε εντολές και βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με τον πρώτο.
Στο νούμερο τρία ο αρχηγός συνδέσμου που μετέφερε πανό και παρακινούσε άλλους οπαδούς να κάνουν επεισόδια.

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Μέχρι στιγμής οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν συμμετάσχει:
Σε ληστεία με ξυλοδαρμό σε βάρος γυναίκας οπαδού του Παναθηναϊκού στο Ίλιον το 2019.
Σε επίθεση σε διανομέα φαγητού ο οποίος φορούσε σκουφί της ΑΕΛ στο Μενίδι.
Σε επεισόδια έξω από το Καραϊσκάκη και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Σε εισβολή στο γήπεδο των Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός στις 21 Δεκεμβρίου 2022.
Σε οπαδικά επεισόδια στο Ίλιον τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στα επεισόδια στο γήπεδο του Βόλου στις 3 Δεκεμβρίου.