Ελλάδα

Δεν είναι μόνο το λάδι: Μέχρι και 12 ευρώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ, «πάτωσε» η παραγωγή

Δεν είναι μόνο το λάδι: Μέχρι και 12 ευρώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ, «πάτωσε» η παραγωγή
Σοβαρές συνέπειες έχει προκαλέσει η ραγδαία μείωση παραγωγής μελιού, κατά 70%, στην Ελλάδα.

Εκτός από τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου είναι ανεξήγητα υψηλές, επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην αγροτική παραγωγή η οποία θα μειωθεί κατά κόρον, αφού η μέλισσα εφοδιάζει το 75% των καρποφόρων φυτών.

Ο κ. Χριστοδούλου Πασχάλης, πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλογου κεντρικού Έβρου Κυψέλη, εξηγεί αναλυτικά στο Dnews τους παράγοντες που η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ελληνοποιήσεις παράνομων εισαχθέντων μελιών. Τι πρέπει να γίνει; Τι συμβαίνει με τις τιμές, τι ζητούν οι μελισσοκόμοι για να σταματήσει να υφίσταται αυτή η κατάσταση;

Η ξηροθερμική χρόνια το 2023 έφερε τη δραματική μείωση.

«Είχε πολύ λίγες γύρες, λίγο νέκταρ όπως επίσης σε περιοχές όπως η δίκη μας που είχαμε τις πυρκαγιές. Καταστράφηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλη η μελισσοκομική χλωρίδα στον Έβρο, έγιναν αναγκάστηκες μετακινήσεις των μελισσών, όπου χάθηκε πληθυσμός κατά τη μετακίνηση. Στη συνέχεια σχεδόν όλο τον Αύγουστο και αρκετό από τον Σεπτέμβρη τους εχθρούς των μελισσών τα πουλιά που τις τρώνε, τα οποία πετούσαν συνέχεια με αποτέλεσμα να κρατούν τις μέλισσα μέσα στην κυψέλη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέλισσα να καταναλώσει όσο νέκταρ είχε συγκέντρωση», αναφέρει στο Dnews ο κ. Χριστοδούλου.

Οι τιμές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο μελισσοκομικού συλλογου κεντρικού Έβρου Κυψέλη, οι τιμές είναι δραματικές. Οι παραγωγοί πωλούν στους χονδρεμπόρους και στις εταιρίες που μεταποιούν και συσκευάζουν το μέλι. Το αγοράζουν από 2,30 ευρώ μέχρι 3,50 ευρώ και στο σούπερ μάρκετ στοιχίζει μέχρι και 12 ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα για το κ. Χριστοδούλου είναι οι ελληνοποιήσεις παράνομα εισαχθέντων μελιών.

«Έρχονται μέλια των 300 λίτρων των οποίων δεν γνωρίζουμε ούτε τη βοτανική τους προέλευση, ούτε τη γεωγραφική τους. Κυρίως έρχονται από την Κίνα και είναι σιρόπια ζαχαροπλαστικής και μαζί με ελάχιστα ελληνικά γίνονται μέλι και πάνε στα ράφια.

Ζητάμε να γίνεται έλεγχος των εισαγωγών και έλεγχος των μελών που έρχονται με γυρεοσκοπική ανάλυση που δείχνει τη βοτανική προέλευση και τη γεωγραφική. Στην ετικέτα επίσης να αναγράφονται οι χώρες προέλευσης. Σε κάποιο μέλι μπορεί να κρύβονται χιλιάδες πράγματα. Πρέπει να φαίνεται ότι είναι για παράδειγμα από ακακία, από θυμάρι. Αυτό ζητάμε η μελισσοκόμοι σε όλη την Ευρώπη. Άλλο ένα σοβαρό θεμα είναι η μόνιμη στήριξη ως ανταποδοτική υπηρεσία του ρόλου που έχει η μέλισσα ως επικονιαστής του περιβάλλοντος. Χωρίς τη μέλισσα η αγροτική παραγωγή θα μειωθεί κατά κόρον, καθώς εφοδιάζει το 75% των καρποφόρων φυτών», καταλήγει στο Dnews.