Διεθνή

Το ευρωψηφοδέλτιο, οι επιλογές και το παρωχημένο star system

Το ευρωψηφοδέλτιο, οι επιλογές και το παρωχημένο star system
Όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται πλέον σε τροχιά ευρωεκλογών. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, η οργανωσιακή ετοιμότητα, η ανάπτυξη ενός νέου ελκυστικού πολιτικού αφηγήματος μετά από ένα απαραίτητο framing, η digital καμπάνια και άλλες μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες για τον προεκλογικό αγώνα, βρίσκονται για κάθε πολιτικό οργανισμό στο επίκεντρο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιλογή των προσώπων που θα ριχθούν στη μάχη του σταυρού και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κορυφαία διαδικασία που κάθε ηγεσία οφείλει να περιφρουρεί, ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια για τη συμπλήρωση της σχετικής λίστας. Οι ασφαλιστικές δικλείδες σε μια τόσο σημαντική διαδικασία κρίνονται απαραίτητες, ώστε να αποφευχθούν λάθη τα οποία στο παρελθόν φάνηκε να στοίχισαν σε πολιτικές δυνάμεις, έπληξαν το κύρος της χώρας, αλλά και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σχετική συζήτηση για τις ευρωεκλογές ξεκινά πάντα με καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα. Μία τόσο σπουδαία δημοκρατική διαδικασία δεν πρέπει να μπαίνει στη μέγγενη της εξαγωγής συμπερασμάτων σε εσωτερικό επίπεδο και στη δημιουργία εντυπώσεων με όρους ενδιάμεσου σταθμού πριν τις εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές, τα κόμματα και οι πολιτικοί τους αρχηγοί οφείλουν να μιλούν για την Ευρώπη, το μέλλον της, το σχέδιο και τη συνδρομή της κάθε χώρας για την προώθηση των αρχών και των αξιών που εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της.

Για πολλά χρόνια, οι ευρωεκλογές αδικήθηκαν και έχασαν εξαιτίας των επιλογών του πολιτικού συστήματος, την αδιαμφισβήτητα μεγάλη σημασία τους για το κοινό μέλλον. Στην παρούσα φάση γίνεται πολύς ντόρος για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν, για να αναχωρήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Στο παρελθόν, πολιτικοί αρχηγοί από όλα τα κόμματα, που επέλεξαν τη λίστα των ευρωβουλευτών μέσα από μία κοντόφθαλμη προσέγγιση τύπου star system εκτέθηκαν πολλές φορές από τις ίδιες τις εξελίξεις. Αυτό πρέπει κάποτε να αλλάξει. Είναι μια καλή ευκαιρία, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης να φτιάξει ένα αμιγώς ευρωκεντρικό ψηφοδέλτιο με τεχνοκρατικά και φυσικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι απόλυτα κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό, νικητής και στην επόμενη εκλογική διαδικασία, όπως προβλέπουν όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Συνεπώς, έχει μπροστά του πεδίον δόξης λαμπρόν να αναβαθμίσει ποιοτικά και ουσιαστικά μια διαδικασία και να διαμορφώσει μια νέα συνεκτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα μπορέσει να σταθεί σου ύψος των περιστάσεων σε μια εποχή σοβαρών προκλήσεων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Ας το τολμήσει.

Στην αντίπερα όχθη, στην ίδια κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί και η αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ και ο Σύριζα μπορούν σε μία φάση που προσπαθούν να επανασυστηθούν με το εκλογικό ακροατήριο, να στείλουν ένα σήμα ανανέωσης σε πολιτικό προσωπικό, αλλά και σεβασμού στο προτσές που αφορά την εκπροσώπηση της χώρας στα ευρωπαϊκά φόρα. Οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το λεγόμενο star system πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο ανθεκτικό σύστημα επιλογής υποψηφίων που θα αρμόζει σε μια χώρα, η οποία σέβεται στην ευρωπαϊκή πολιτική οντότητα και πράττει ανάλογα για να την υπερασπιστεί.