Με χαρακτηριστική καθυστέρηση η κυβέρνηση παρουσίασε την Τρίτη το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί με πόρους ύψους 11.250.000 ευρώ τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Συνδέσμους Ύδρευσης - Αποχέτευσης της χώρας, με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Στόχος της πρόσκλησης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και των υποδομών παροχής πόσιμου νερού, ενώ χρηματοδοτούνται αποκλειστικά οι παρακάτω δράσεις:
- Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
- Υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.
Κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) μόνο πρότασης μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, ενώ οι Δήμοι των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση.
«Οι δήμοι δεν έχουν τις υποδομές για να τις βελτιώσουν»
Μιλώντας στο Open, o καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβράαμ Ζεληνίδης επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και το πόσο έχουν καθυστερήσει οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
«Το 90% των δήμων δεν έχει υποδομές για να τις βελτιώσει» τόνισε διευκρινίζοντας πως «χρειάζονται μελέτες για να υποδειχθούν οι θέσεις. Και αυτά τα 150.000 που δίνουν είναι ψίχουλα.»
«Δεν είναι μόνο τα νησιά είναι όλη η Ελλάδα που έχει πρόβλημα... όλη η χώρα αυτή τη στιγμή διψάει».
«Για μένα δεν υπάρχει κλιματική κρίση, υπάρχει κλιματική αλλαγή», συνέχισε.
«Το γνωρίζαμε πως έρχεται κλιματική αλλαγή αλλά καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα, να κάνει μελέτες για να είναι προετοιμασμένοι.
»Πόσα χρόνια λέμε πως μειώνεται η χιονόπτωση. Άρα, λοιπόν, η καθίζηση του νερού στους υδροφόρους μειώνεται δραματικά και πρέπει να προστατέψουμε τον υδροφόρο».
«Εδώ και 15 χρόνια έχουμε κάνει προτάσεις να γίνουν μικρά φράγματα εμπλουτισμού υδροφόρων. Ένα νησί που έχει ανάγκες για 10-20.000 κατοίκους, ξαφνικά το καλοκαίρι θέλει για 100-150.000 τουρίστες, οι ποσότητες δεν επαρκούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρουσίασε, παράλληλα, προτάσεις που θα συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος:
«Πρώτα να γίνουν οι μελέτες που θα δείξουν τι πρέπει να γίνει, πού και πώς. Στο δεύτερο στάδιο, όλες αυτές οι μελέτες να πάνε σε στάδιο εφαρμογής και να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Για να κάνουμε μια λιμνοδεξαμενή, για άρδευση και ύδρευση, μπορεί να πάρει και 6 χρόνια. Επίσης, πρέπει να βοηθήσουμε τον υδροφόρο, από την στιγμή που δεν έχουμε βροχοπτώσεις» δήλωσε ο κ. Ζεληνίδης και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα οδηγείται σταδιακά στην ερημοποίηση και αυτό σημαίνει πως δεν θα επαρκούν οι υδάτινοι πόροι και η γη μας σταδιακά θα ερημοποιείται. Πρέπει να προλάβουμε αυτή την κατάσταση».