Ελλάδα

Χαλκίδα: Τα νέα στοιχεία που «έκαψαν» τους 5 εφοριακούς - Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις των θυμάτων

Χαλκίδα: Τα νέα στοιχεία που «έκαψαν» τους 5 εφοριακούς - Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις των θυμάτων
«Μας δίνεις 20.000 ευρώ και δεν ασχολούμαστε ξανά μαζί σου». Απίστευτοι εκβιασμοί από το κύκλωμα στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Αποκαλυπτικές και ιδιαίτερα επιβαρυντικές είναι οι καταθέσεις ευυπόληπτων επιχειρηματιών της Χαλκίδας που δέχτηκαν εκβιασμούς από τους κατηγορούμενους εφοριακούς της ΔΟΥ Χαλκίδας και αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το «χέρι στην τσέπη» για να επιβαρυνθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις τους.

20 χιλιάδες ευρώ ζητούσε η κατηγορούμενη προϊσταμένη της ΔΟΥ από επιχειρηματία με φούρνους στη Χαλκίδα για να τον αφήσουν ήσυχο, όπως κατήγγειλε στην αστυνομία.

«Η διευθύντρια μου είπε ότι μας δίνεις εμάς 20.000 ευρώ και δεν ασχολούμαστε ποτέ ξανά μαζί σου, εννοώντας προφανώς ότι αν δεν τους δώσω τα λεφτά, θα συνέχιζαν να με ταλαιπωρούν με τους δήθεν ελέγχους τους… » κατήγγειλε ο Α.Λ. και ακολούθως περιέγραψε με λεπτομέρειες το modus operandi των φερόμενων ως εκβιαστών εφοριακών.

«Μου είπαν τα λεφτά να τους τα δώσω όλα μπροστά και σύντομα. Εγώ τους είπα ότι μπορώ να δώσω 10.000 ευρώ και τα υπόλοιπα την επόμενη εβδομάδα. Έφυγα από την εφορία, πήγα στο μαγαζί, πήρα 10.000 ευρώ και ξαναγύρισα για να τα δώσω.Τα άφησα μέσα σε φάκελο στο γραφείο της διευθύντριας», ανέφερε στην καταγγελία του ο εκβιαζόμενος επιχειρηματίας και αμέσως μετά έβαλε στο «κάδρο» των ενόχων και την 65χρονη «Λίνα», στην οποία απέδωσε το ρόλο του μεσάζοντα στις συνεννοήσεις για τις πληρωμές των επιχειρηματιών- θυμάτων.

«Στις 20-5-2024 με κάλεσε πάλι η Λ. στο κινητό μου και μου ζήτησε τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ. Τα πήγα και αυτά σε φάκελο, προκειμένου να σταματήσουν να με εκβιάζουν με τους δήθεν ελέγχους τους. Όταν πήραν το φάκελο που περιείχε τα χρήματα, να σας πω ότι το χαμόγελό τους δεν κρυβόταν, αλλά δεν μου είπαν κάτι», περιέγραψε το φερόμενο ως θύμα του κυκλώματος.

Για στυγνό εκβιασμό έκανε λόγο στην καταγγελία του και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.

«Είναι η πρώτη φορά που ένιωσα τόσο έντονα τον εκβιασμό από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αναγκάστηκα να δώσω τα λεφτά αυτά, ώστε να μπορέσω να λειτουργήσω τα καταστήματά μου χωρίς προβλήματα, καθώς από όλη αυτή τη διαδικασία των δήθεν ελέγχων, προκαλείται σημαντική βλάβη τόσο στη λειτουργία της επιχείρησής μου αλλά και στο προσωπικό μου και την οικογένειά μου. Πραγματικά, θέλω να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι», κατέληξε στην καταγγελία του ο επιχειρηματίας.

«Μη μιλήσεις πουθενά, γιατί αυτοί δεν παίζουν!»

Δυο «λαδώματα» των 5 χιλιάδων ευρώ το καθένα, αναγκάστηκε να κάνει ο Π.Ζ., προς τα μέλη του κυκλώματος της ΔΟΥ Χαλκίδας, καθώς όπως καταγγέλει, εκβιάστηκε από τη «Λίνα» ότι αν δεν τα δώσει δε θα πάρει την επιστροφή φόρου που δικαιούτο. Ο πρώτος εκβιασμός που καταγγέλει ότι δέχτηκε ο επιχειρηματίας οπωροκηπευτικών, ήταν τον Οκτώβριο του 2023.

«Η κυρία Λ. μου είπε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και ότι ουσιαστικά αυτές τις υποθέσεις η συγκεκριμένη Εφορία τις καθυστερεί πάρα πολύ. Εγώ την ρώτησα τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να προχωρήσει η διαδικασία. Μου είπε να πάμε μαζί στο γραφείο της διευθύντριας προκειμένου να γνωριστούμε και να δούμε εάν μπορεί να αλλάξει κάτι σχετικά με την υπόθεση μου. Φθάνοντας έξω από την πόρτα και λίγο πριν μπούμε μέσα, μου λέει: «Έλα, πες μου τι θα της δώσουμε;», περιέγραψε ο καταγγέλλων, κάνοντας λόγο για αφόρητη πίεση που δέχτηκε από την 65χρονη εφοριακό.

«Εγώ σάστισα και της λέω δεν ξέρω, δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα αλλά εκείνη επέμενε λέγοντας μου διάφορα προκειμένου να με πείσει. Ένιωσα πολύ άσχημα, φοβήθηκα και κάποια στιγμή της είπα κάποιο ποσό που δεν θυμάμαι ακριβώς, το οποίο όμως αρνήθηκε λέγοντας μου επιτακτικά: «Δώσε 5.000 και είμαστε Οκ». Ένιωσα ότι δεν είχα άλλη επιλογή παρά μόνο να δεχθώ και εκείνη την στιγμή μου λέει: «Πρόσεξε, μην μιλήσεις πουθενά γιατί αυτοί δεν παίζουν». Θεωρώ ότι όλο αυτό ήταν προσχεδιασμένο, γιατί τα λεφτά μου ζητήθηκαν ακριβώς λίγο πριν μπω στο γραφείο της διευθύντριας, κάνοντας με να μην έχω άλλη επιλογή, αισθανόμενος μάλιστα ότι μου γίνεται και χάρη», υποστήριξε ο επιχειρηματίας και συμπλήρωσε ότι η ήδη προφυλακισμένη εφοριακός ήταν ανένδοτη για το «λάδωμα».

«Εξήγησα ότι δεν μπορούσα να δώσω τα χρήματα μου εκείνη την στιγμή, ούτε μπορώ να κάνω τόσο μεγάλη ανάληψη μετρητών από την κάρτα, αλλά η κ Λ. επιτακτικά και πάλι μου είπε ότι πρέπει να της τα δώσω αυτή την στιγμή. Όταν τελικά της έδωσα τα χρήματα (5.000 Ευρώ), τα έβαλε σε φάκελο και μετά σε ένα ντοσιέ και μαζί πήγαμε στην διευθύντρια προκειμένου, όπως μου δήλωσε, να την ευχαριστήσω», κατήγγειλε ο Χαλκιδαίος επιχειρηματίας.

Μάλιστα, η περιγραφή που ακολουθεί καταδεικνύει την κυνικότητα, με την οποία τα μέλη του κυκλώματος αντιμετώπιζαν τα υποψήφια θύματά τους. Όπως υποστηρίζει ο Π.Ζ. αντί η «Λίνα» να ευχαριστήσει τον επιχειρηματία για τα «δώρα» του κάτω από το τραπέζι, αντ’ αυτού ανάγκασε τον καταγγέλλοντα να συναντήσει την προϊσταμένη της ΔΟΥ για να την…ευχαριστήσει κατ’ ίδιαν!

«Ακούμπησε το ντοσιέ με τα χρήματα στο γραφείο της διευθύντριας λέγοντας της ότι ο κύριος θέλει να σας ευχαριστήσει ενώ ταυτόχρονα μου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πες ευχαριστώ Παναγιώτη στην διευθύντρια» κάτι το οποίο έκανα καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Εκείνη χαμογέλασε και αποχώρησα από το γραφείο μαζί με την κυρία Λ. η οποία μου ανέφερε φεύγοντας , ότι δεν θα χαθούμε και στην επόμενη επιστροφή φόρου πάλι σε εμάς θα έρθεις», είπε ο επιχειρηματίας αφήνοντας άφωνους τους αξιωματικούς του Λιμενικού.

Όπως κατήγγειλε ο επιχειρηματίας, έξι μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο 2024, υπέστη δεύτερο εκβιασμό από τους κατηγορούμενους εφοριακούς.
«Ουσιαστικά ένιωσα όπως την προηγούμενη φορά που είχα επισκεφθεί την εφορία και επειδή φοβήθηκα ότι αυτή την φορά θα μου ζήταγαν περισσότερα χρήματα, κάποια στιγμή την ρώτησα εάν τα χρήματα θα είναι τα ίδια, παίρνοντας καταφατική απάντηση. Έδωσα 5.000 ευρώ γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρούσε η υπόθεση μου. Πάλι και αυτή την φορά μετά από δύο τρεις μέρες τα χρήματα από την επιστροφή φόρου μπήκανε στο λογαριασμό μου κανονικά», υποστήριξε το φερόμενο ως θύμα.

Στο «μικροσκόπιο» και η τοπική αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η έρευνα αναμένεται να στραφεί και προς ενδεχόμενες συναλλαγές των κατηγορούμενων εφοριακών με πρόσωπα από το Δήμο ή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς τουλάχιστον δύο από τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος έχουν συγγενική σχέση με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έρευνα για ξέπλυμα βρώμικος χρήματος

Ήδη ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει διατάξει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των επτά κατηγορουμένων, ενώ έχει δώσει εντολή για έρευνα για τυχόν διάπραξη του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τους εμπλεκόμενους. Η διερεύνηση αυτού του σκέλους της υπόθεσης θα αφορά σε βάθος χρόνου.