Ελλάδα

Προσφυγή Αυστραλού καταζητούμενου για τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ

Προσφυγή Αυστραλού καταζητούμενου για τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε ένας 41χρονος Αυστραλός κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, μετά από σχετικό αίτημα από τις αμερικανικές αρχές.

Σε βάρος του 41χρονου είχε εκδοθεί ερυθρά αναγγελία της Interpol, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Αυστραλός συνελήφθη στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Μύκονο, τον Ιούλιο 2021 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της Αμερικανικής DEA.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο 41χρονος φέρεται να συμμετείχε από το Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021, σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Ο ίδιος, δηλώνει επιχειρηματίας στο χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων.

Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε το «πράσινο φως» για την έκδοση του καταζητούμενου στην Αμερική, απόφαση που στη συνέχεια επικυρώθηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια.

Ωστόσο, ο 41χρονος προσέφυγε τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση υπέρ της έκδοσής του.

Ο συλληφθείς στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι παραβιάζονται αρκετά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και χαρακτηρίζει την απόφαση αναιτιολόγητη, χωρίς την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Τέλος, επικαλείται σοβαρά προβλήματα υγείας, σημειώνοντας ότι αν εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του.