Ο Ηλίας Γκότσης, Συγγραφέας, Ψυχοθεραπευτής - Οικογενειακός Θεραπευτής, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων ICRC και Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Α.Α. Δυναμικού ΟΚΑΝΑ, μπαίνει σε πολύ βαθιά νερά. Πιθανώς σε αυτά όπου όλοι κολυμπούμε ή και πελαγοδρομούμε χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Και το ποιο βαθύ ερώτημα είναι, εάν και πόσο, εντέλει, είναι χρήσιμο και εποικοδομητικό να φροντίζουμε συνεχώς τις πληγές του παρελθόντος, χωρίς να αφήνουμε να παίρνουν τον δρόμο της λήθης και εντέλει της ίασης.
Ο συγγραφέας μάς εισάγει στις βασικές έννοιες της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης. «Η αναζήτηση της ρωγμής ή των ρωγμών –γράφει στη σελίδα 71 – συνιστά έτσι ανοικτή διαδικασία και στο σημείο αυτό η περίφημη θέση της της περιέργειας επανέρχεται και γίνεται επιτακτική. Με κάποιο τρόπο είμαστε ‘’κατδικασμένοι’’ ως σύμβουλοι, θεραπευτές ή φροντιστές, να παραμένουμε περίεργοι για το που μπορεί να ανακαλύψουμε τις ρωγμές και από αυτήν τη θέση είναι σημαντικό να ωθήσομε και τους συνομιλητές μας να αναρωτηθούν οι ίδιοι για το πού θα τις αναζητήσουν».
Όπως έχει πει και ο ίδιος ο συγγραφέας σε μία πρόσφατη συνέντευξή του: «Η Γραμματική των Αποθεμάτων αφορά στο πως μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν τον έλεγχο της αφήγησής τους, αν πιστέψουν ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Εδώ παίζει τεράστιο ρόλο η αξιοπρέπεια. Γιατί οι άνθρωποι μόνο όταν νιώσουν αυτοσεβασμό και ταυτόχρονα αρχίσουν να είναι σε σχέσεις που τους σέβονται είναι ικανοί να δεχτούν τις αδυναμίες τους, να αφήσουν τη ματαίωση και να αρχίσουν ξανά να ονειρεύονται».