Επιχειρήσεις

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ενόψει Πάσχα

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ενόψει Πάσχα Φωτογραφία: intime
Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τους ελέγχους σε επιχειρήσεις ενόψει Πάσχα.

Την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ενόψει του Πάσχα 2024, σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες, από τη λειτουργία των οποίων δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, υπενθυμίζει με εγκύκλιο προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο των εν λόγω υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων επισημαίνεται λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, ότι ο υγειονομικός έλεγχος πρέπει να είναι ενδελεχής, κατά προτεραιότητα στις κάτωθι κατηγορίες:

- Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, στις αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αυτής, στα ζαχαροπλαστεία & αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.

- Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα (στο περιβάλλον και στον καταναλωτή) από την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφάγιων ζώων. 

- Στις μονάδες παραγωγής αβγών.

- Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος).

- Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές

- Στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.

- Στις υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα (street food, τροχήλατα οχήματα κ.λ.π).

Πώς θα ξεχωρίσετε τα φρέσκα θαλασσινά

Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Oι Υγειονομικοί Επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος.

Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα κλπ, ενώ σε ενδελεχή έλεγχο πρέπει να υπόκεινται και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς, κλπ).

Άλλες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής είναι:

Οι αυτόματοι πωλητές και ειδικά σε όσους γίνεται θερμική επεξεργασία γάλακτος.

Οι χώροι εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι εγκαταστάσεις διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ.

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων/ποτών και εστίασης εντός λιμένων, εντός αεροδρομίων, εντός υπεραστικών σταθμών λεωφορείων, εντός σταθμών τρένων.

Oι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π.

Οι χώροι αναψυχής, τα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ). Tα ξενοδοχεία και εν γένει όλα τα τουριστικά καταλύματα.

Οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι σκοπό έχουν τη διασφάλιση ποιότητας του τελικού προϊόντος/υπηρεσίας προς τον καταναλωτή, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου, οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να περιλαμβάνουν και:

Τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κλπ. Και όλη την αλυσίδα μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, η οποία παρουσιάζει αύξηση κατά την εορταστική περίοδο.

Ειδικότερα πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης των μεταφερομένων προιόντων , η υγιεινή του μεταφορικού μέσου κ.λ.π