Αθλητισμός

Μεξικό: Πάνω από 11.000 δρομείς δεν... ίδρωσαν στον Μαραθώνιο, χρησιμοποίησαν μετρό και αυτοκίνητα

Μεξικό: Πάνω από 11.000 δρομείς δεν... ίδρωσαν στον Μαραθώνιο, χρησιμοποίησαν μετρό και αυτοκίνητα Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - EUROKINISSI
Κάθε... μέσο φαίνεται πως χρησιμοποίησαν δρομείς του Μαραθωνίου Μαραθωνίου στο Μεξικό για να φτάσουν στον τερματισμό.

Πάνω από 11.000 δρομείς αποκλείστηκαν από τον Μαραθώνιο του Μεξικού μετά από καταγγελίες για εξαπάτηση. Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, φέρεται να χρησιμοποίησαν αυτοκίνητα και δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως το μετρό, κατά μήκος της διαδρομής για να φτάσουν γρηγορότερα στον τερματισμό.

Στην εκκίνηση της πόλης του Μεξικού την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν 30.000 άτομα και πάνω από το ένα τρίτο αυτού του αριθμού αποκλείστηκαν λίγες ημέρες αργότερα, αφού το ηλεκτρονικό τους τσιπ δεν κατάφερε να καταγράψει κάθε σημείο διαδρομής. Οι συμμετέχοντες το απέδωσαν τότε σε «τεχνικά προβλήματα», αλλά οι διοργανωτές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι υπήρχαν πολλοί που έκαναν τις... λαδιές τους.

«Το Ινστιτούτο Αθλητισμού της Πόλης του Μεξικού θα συνεχίσει να εντοπίζει περιπτώσεις όπου οι συμμετέχοντες επέδειξαν αντιαθλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι χρόνοι θα ακυρωθούν επίσης».

Οι διοργανωτές του Μαραθωνίου της Πόλης του Μεξικού ανέλαβαν δράση μετά από αναφορές άλλων δρομέων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Μαραθώνιος αναγκάζεται να αποκλείσει συμμετέχοντες σε μεγάλη κλίμακα με αυτόν τον τρόπο. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του 2017, περίπου 6.000 δρομείς αντιμετώπισαν προβλήματα.

«Ο μαραθώνιος στην Πόλη του Μεξικού ήταν ο πιο δύσκολος μαραθώνιος που έχω τρέξει», λέει ο δρομέας Frank Matthijssen από τη Nispen. «Είναι πάντα δυνατό να κλέψεις, αυτό είναι δυνατό ακόμη και στον μαραθώνιο του Ρότερνταμ», λέει ο Matthijsen. Ο ίδιος έτρεξε 22 Μαραθώνιους σε ολυμπιακές πόλεις, όπως και στην Πόλη του Μεξικού, το 2012. «Απλά δεν το καταλαβαίνω. Δεν το θέλετε καθόλου αυτό, έτσι δεν είναι; Μετά φτάνεις στον τερματισμό με το μετάλλιό σου και λες ότι έτρεξες μόνο 30 ή 35 χιλιόμετρα. Αυτό δεν θα μου ερχόταν ποτέ στο μυαλό».

Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να κλέψεις στο Μεξικό, υποστηρίζει ο Matthijssen. «Ανάμεσα σε δύο μεγάλους, φαρδείς δρόμους υπάρχουν και παράδρομοι. Έτσι, αν στρίψεις μια φορά αριστερά, μπορείς εύκολα να κόψεις δρόμο. Μια βόλτα με το μετρό είναι επίσης δυνατή», λέει ο δρομέας.

Με πληροφορίες από nos.nl