Οικονομία

ΟΑΕΕ: Ευνοϊκή η ρύθμιση για τους οφειλέτες

ΟΑΕΕ: Ευνοϊκή η ρύθμιση για τους οφειλέτες ΟΑΕΕ: Ευνοϊκή η ρύθμιση για τους οφειλέτες
ΟΑΕΕ: Ευνοϊκή η ρύθμιση για τους οφειλέτες Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ των οφειλετών του ΟΑΕΕ. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση και τα χαρακτηριστικά των οφειλετών, που πραγματοποίησε η ίδια η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κοτίδου, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΚΕΕΕ.

Σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία Αυγούστου 2014 του ΟΑΕΕ προκύπτει ότι για τους ενεργούς οφειλέτες:

*Ποσοστό 26%οφείλει έως 5.000€ οφειλή.
*Ποσοστό 50% οφείλει έως 15.000€ οφειλή.
*Ποσοστό 60% οφείλει έως 20.000€ οφειλή.
*Ποσοστό 69% οφείλει έως 25.000€ οφειλή.

Περίπου 183 χιλιάδες ασφαλισμένοι – οφειλέτες που είναι ανενεργοί, δηλαδή σχεδόν το 80% του συνόλου, έχει ποσό οφειλής έως 15.000 ευρώ. Επίσης, άλλοι 225 χιλιάδες ενεργοί οφειλέτες, που αντιστοιχούν στο 60% αυτής της κατηγορίας, οφείλουν ποσά έως 20.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί λόγω αδυναμίας πληρωμής εισφορών σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Από τους πίνακες οφειλών ανά έτος οφειλής, προκύπτει ότι για τους ενεργούς ασφαλισμένους, ποσοστό 70% του συνόλου της οφειλής έχει δημιουργηθεί από το 2009 και μετά, ενώ για τους σε διακοπή οφειλέτες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35%. Τελικά στο σύνολο των οφειλών το 65% ανάγεται από το 2009 και μετά.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που παρέθεσε η κα Κοτίδου προκύπτει ότι το 30% των ενεργών οφειλετών ανήκουν στην 1η και στη 2η ασφαλιστική κατηγορία, είναι δηλαδή ασφαλισμένοι της τελευταίας 5ετίας, ενώ αν συνυπολογίσουμε και την 3η κατηγορία το ποσοστό ανέρχεται σε 45%. Επομένως, πρόκειται περί ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι ασφαλίστηκαν στον ΟΑΕΕ την εποχή της οικονομικής κρίσης, που δεν συνηγορεί και τόσο υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Χαρακτηριστικό της αποτυχίας της ρύθμισης της «Νέας Αρχής» είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κα Κοτίδου, προκύπτει ότι, στους 15 μήνες που βρίσκεται σε λειτουργία, εισήλθαν σε καθεστώς ρύθμισης 45.291 άτομα, ενώ σήμερα είναι ενεργοί μόλις 24.880 άτομα, ενώ απώλεσαν τη ρύθμιση άλλα 20.411 άτομα, με συνέπεια να ανέρχεται στο 53% το ποσοστό της απένταξης. Ακόμα χειρότερα για την Πάγια ρύθμιση καθώς εισήλθαν σε αυτή 54.554 οφειλέτες και την απώλεσαν 28.563, με συνέπεια να φτάσει στο 66% το ποσοστό της απένταξης.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, πλεονεκτεί έναντι της προηγούμενης και μπορεί να αποφέρει πολύ μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Η κα Κοτίδου θεωρεί ότι η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική, όπως: Μεγάλο πλήθος δόσεων, υψηλά ποσοστά έκπτωσης επί των τελών καθυστέρησης, μειωμένο επιτόκιο στη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης, αυξημένες δυνατότητες μη απώλειας της ρύθμισης, δυνατότητα μετάπτωσης στην νέα ρύθμιση, με ευνοϊκότατους όρους.