Υγεία

Τα νεότερα για την 9χρονη που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα

Τα νεότερα για την 9χρονη που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα Φωτογραφία: eurokinissi
Αισιοδοξία για την 9χρονη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με μηνιγγίτιδα - Βελτιώνεται η κατάστασή της

Θετικά και αισιόδοξα είναι τα νέα για την 9χρονη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Κρήτης, με μηνιγγίτιδα, καθώς χθες, Κυριακή, παρουσίασε βελτίωση η κατάστασή της.

Αγωνία για την εννιάχρονη που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η 9χρονη, πριν από λίγα 24ωρα, εμφάνισε συμπτώματα αδιαθεσίας και οι γονείς της τη μετέφεραν άμεσα στο νοσοκομείο, όπου εκεί, μετά από εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι έχει μηνιγγίτιδα, οπότε και αποφασίστηκε να εισαχθεί στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου της Κρήτης. Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι το κορίτσι ανταποκρίνεται θετικά στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για την ομαλή εξέλιξη της υγείας του.

Η 9χρονη ανταποκρίνεται πολύ καλά στη φαρμακευτική αγωγή

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Χαλκιαδάκης, η εικόνα της υγείας του κοριτσιού είναι σαφώς καλύτερη και, σύμφωνα με την ιατρική ομάδα της ΜΕΘ Παίδων, το κορίτσι ανταποκρίνεται πολύ καλά στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγείται. Όπως, ωστόσο, ήταν φυσικό, έχει υπάρξει αναστάτωση στο περιβάλλον του παιδιού, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές, συγγενικές ή και φιλικές επαφές της μικρής, όσο και το σχολικό περιβάλλον εντός του οποίου βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα.

Στην περίπτωση του κοριτσιού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει δοθεί η απαραίτητη προληπτική φαρμακευτική αγωγή στα άτομα της οικογένειας του παιδιού, αλλά και τους συμμαθητές και συμμαθήτριές του. Μάλιστα, έλεγχος έγινε και στο φροντιστήριο που πηγαίνει το κορίτσι. Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή είχε περάσει δεκαήμερο από την τελευταία φορά που βρέθηκε το παιδί στον χώρο, εκτιμήθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητο, ωστόσο για λόγους ασφαλείας δόθηκε και στα παιδιά του φροντιστηρίου όπου πηγαίνει η μικρή η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, που θα προφυλάξει και τους εκεί συμμαθητές της.

Τι είναι όμως η μηνιγγίτιδα και τι συμπτώματα προκαλεί

Όπως διαβάζουμε στο healthstat, η μηνιγγίτιδα είναι η μόλυνση και η φλεγμονή του υγρού και των μεμβρανών (μηνίγγια) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η μόλυνση αυτή μπορεί να γίνει από ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα, ενώ μηνιγγίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και μη μολυσματικά αίτια, όπως είναι οι χημικές αντιδράσεις, οι αλλεργίες σε φάρμακα και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η θεραπεία της νόσου γίνεται ανάλογα με το αίτιο που την προκάλεσε.

Αρκετοί ασθενείς με μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά συμπτώματα και να αναρρώσουν χωρίς φάρμακα μέσα σε μερικές ημέρες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς και η λήψη θεραπείας είναι απαραίτητη.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν νοσήσουν από μηνιγγίτιδα, ωστόσο η ασθένεια μπορεί να αποτελέσει απειλή για άτομα κάθε ηλικίας.

Τα πιο συχνά αίτια της μηνιγγίτιδας στον δυτικό κόσμο είναι η μόλυνση από ιό ή βακτήριο. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ υπάρχει και το ρίσκο της μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης. Θεραπεύεται με αντιβίωση που συνταγογραφείται από τον γιατρό.

Όπως και να ‘χει, σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε μηνιγγίτιδα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, καθώς η έγκαιρη θεραπεία της νόσου μπορεί να προλάβει πιθανές σοβαρές επιπλοκές. Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε στον γιατρό εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που πάσχει από μηνιγγίτιδα, ακόμα και εάν δεν εμφανίζετε συμπτώματα.

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας σε νεογέννητα βρέφη και μωρά έως 2 ετών:

Πολλές φορές, τα πρώιμα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν με εκείνα της γρίπης. Κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές ώρες ή ακόμα και μέρες μετά την αρχική μόλυνση.

Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα μηνιγγίτιδας που εμφανίζουν τα νεογέννητα βρέφη και τα μωρά κάτω των 2 ετών, περιλαμβάνουν:

Υψηλός πυρετός
Διαρκές κλάμα, το μωρό είναι ευέξαπτο
Περισσότερος ύπνος από ό,τι συνήθως
Δυσκολία στο ξύπνημα
Αδράνεια και ακινησία
Το μωρό δεν ξυπνάει για να φάει
Δυσκολία στο φαγητό
Εμετοί
Ένα εξόγκωμα στην κρανιακή πηγή (το μαλακό σημείο στο κεφάλι) του μωρού
Ακαμψία στο σώμα και τον αυχένα

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά άνω των 2 ετών και ενήλικες:

Ξαφνικός υψηλός πυρετός
Ακαμψία στον αυχένα
Έντονος πονοκέφαλος που δεν φεύγει
Ναυτία ή εμετοί
Σύγχυση ή δυσκολία στην συγκέντρωση
Επιληπτικές κρίσεις
Έντονη νύστα ή δυσκολία στο ξύπνημα
Ευαισθησία στο φως
Μειωμένη όρεξη ή δίψα
Εξάνθημα στο δέρμα, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ.: μηνιγγιτιδόκοκκος)
Μετάδοση μηνιγγίτιδας – Τρόποι προφύλαξης
Συχνά, η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Η στενή και παρατεταμένη επαφή ή η συνύπαρξη στον ίδιο κλειστό χώρο με κάποιο μολυσμένο άτομο μπορεί να οδηγήσει στην μετάδοση.