Υγεία

«Καμπανάκι» Γκάγκα: Επιστρέφουν οι μάσκες για την αφρικανική σκόνη

«Καμπανάκι» Γκάγκα: Επιστρέφουν οι μάσκες για την αφρικανική σκόνη
Η αφρικανική σκόνη που από χθες έχει απλωθεί σε όλη την επικράτεια, σκεπάζοντας τον ουρανό και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αποπνικτική ανησυχεί και προβληματίζει τους ειδικούς κυρίως για τα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι βεβαρυμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες που δημιουργεί η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης,  σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες.

Σε σημερινές της δηλώσεις στην εκπομπή Super Κατερίνα η πνευμονόλογος Μίνα Γκάγκα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προκαλέσει η αφρικανική σκόνη και ιδίως για την επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα καθώς τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Γκάγκα: «Δεν ξέρουμε τι κουβαλάει μαζί της αυτή η σκόνη - Με μάσκα εκτός σπιτιού»

Μάλιστα όπως επισήμανε η Μίνα Γκάγκα δεδομένου ότι δεν έχουμε την πλήρη ανάλυση του φορτίου και των μικροσωματιδίων που απαρτίζουν την ατμοσφαιρική σκόνη κρίνεται απαραίτητο οι ευάλωτες ομάδες και όσοι γενικότερα δυσφορούν με την ατμόσφαιρα να κυκλοφορούν παντού με μάσκα. Με την χρήση μάσκας μειώνεται στο ελάχιστο η εισπνοή σωματιδίων σκόνης ενώ εξίσου σημαντικό είναι και η κατανάλωση άφθονου νερού. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Παράλληλα οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να αποφύγουμε την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.