Υγεία

Νέα δεδομένα για τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Πότε είναι επικίνδυνα, τι ισχύει με την απώλεια βάρους

Νέα δεδομένα για τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Πότε είναι επικίνδυνα, τι ισχύει με την απώλεια βάρους Φωτογραφία: Pixabay
Τι ισχύει τελικά με τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Τελικά τι πρέπει να προσέχουμε, βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Αίσθηση είχε προκαλέσει το περασμένο καλοκαίρι η κατατάξη της ασπαρτάμης - εξαιρετικά δημοφιλούς γλυκαντικού εδώ και δεκαετίες - στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες του ΠΟΥ.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον IARC, μιλάμε για πιθανό (possibly) καρκινογόνο παράγοντα για τον άνθρωπο αν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

- Περιορισμένα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο αλλά και περιορισμένα ή ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα,

- Πειστικά (επαρκή) στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα αλλά ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο

- Ισχυρά στοιχεία που αφορούν στο μηχανισμό δράσης και τα οποία δείχνουν ότι ο παράγοντας παρουσιάζει ένα ή περισσότερα βασικά χαρακτηριστικά καρκινογόνων στον άνθρωπο.

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα και δεδομένου ότι παρουσιάζονται νέα δεδομένα για τα γλυκαντικά, η Βίκυ Πυρογιάννη, διαιτολόγος και επιστημονική σύμβουλος διεθνούς ένωσης γλυκαντικών, μίλησε στο MEGA για τις νέες μελέτες σχετικά με τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες.

«Δύο μελέτες έδειξαν πως όταν χρησιμοποιούμε γλυκαντικά στη διατροφή μας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, αλλά και κατά τη διάρκεια της συντήρησης, μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διατήρηση του βάρους», σημείωσε.

Αυτό σημαίνει πως πράγματι τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.

Τι ισχύει όμως με την επικινδυνότητά τους; Η διαιτολόγος υπογραμμίζει πως το «σημείο κλειδί» είναι η ημερίσια συνιστώμενη δόση - δηλαδή η ποσότητα που μπορεί με ασφάλεια να καταναλώνει κανείς ημερησίως.

Όπως υπογραμμίζει για να είναι όντως επικίνδυνα τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνονται σε τεράστιες δόσεις που εννοείται πως απαγορεύονται του τύπου 80 δισκία ημερησίως.