Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα καθώς έχει ανιχνευτεί ο ιός τύπου Α σε εκατοντάδες αργυροπελεκάνους στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου.
Στα κρούσματα που έχουν ήδη βρεθεί προστίθεται ακόμη ένα κρούσμα σε αργυροπελεκάνο, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης. Το περιστατικό είναι σε συνέχεια αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην Περιφέρεια Ηπείρου (λίμνη Παμβώτιδα) καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε άγρια πτηνά στις Πρέσπες και στην Καστοριά, γεγονός που καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών λόγω της υψηλής παθογονικότητας του ιού. Ο κίνδυνος να «χτυπηθεί» η ελληνική πνηνοτροφική μονάδα είναι ορατός.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης ενημερώνει ότι, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων:
Απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):
- σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών, ιδίως σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογέςσε
- σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Κοζάνης.
Συνιστάται η διατήρηση των πτηνών σε κλειστούς χώρους. Ακόμα επιβάλλεται να είναι καλυμμένες και οι ποτίστρες έτσι ώστε μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές άγρια πτηνά. Επιπλέον συνιστάται να μην αγοράζονται πουλερικά από πλανόδιους εμπόρους.
Τέλος, αν και η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από το συγκεκριμένο τύπο του ιού που έχει προκαλέσει την πρόσφατη επιδημία, παρόλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.