Επιστήμη

Ανακαλύφθηκε έπειτα από 2.300 χρόνια το λουτρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ανακαλύφθηκε έπειτα από 2.300 χρόνια το λουτρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Στο κέντρο του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, το παλάτι των Αιγών έκτασης 15.000 τετραγωνικών μέτρων είναι τρεις φορές το μέγεθος του Παρθενώνα, με τα περιφραγμένα τείχη της πόλης, την αυλή, τους ναούς, τα ιερά, το θέατρο, την παλαίστρα ή σχολή πυγμαχίας και τους τάφους.

Τώρα αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο ανάκτορο των Αιγών-στον χώρο όπου έγινε η δολοφονία του Βασιλιά Φιλίππου του Β’ και η στέψη του 20χρονου γιου του, Μεγάλου Αλεξάνδρου-την παλαίστρα και το μπάνιο, όπου ο έφηβος Αλέξανδρος λουζόταν με τον παιδικό του φίλο και μεταγενέστερο στρατιωτικό υπαρχηγό του, Ηφαιστίωνα.

Αυτή η ανακάλυψη στη βασιλική πόλη των Αιγών, αποκαλύπτεται στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς ‘Treasures of the World’ του βρετανικού Καναλιού 4, το οποίο προβάλλεται αύριο, 11 Μαΐου στις 19:00.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό επεισόδιο, στο οποίο βλέπουμε την ανασκαφή στις Αιγές. «Υπάρχει ένας τεράστιος αποχετευτικός αγωγός στον βράχο και ένα κοινόχρηστο μπάνιο, μέσα στο οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος λουζόταν με τους συντρόφους του, όπως με τον αγαπημένο του Ηφαιστίωνα και με όλους εκείνους τους νέους άνδρες που ταξίδεψαν μαζί του σε εκστρατείες και μετά τον θάνατό του συγκρούστηκαν με άλλους για την αυτοκρατορία του» αναφέρει στη daily mail η παρουσιάστρια της σειράς Bettany Hughes.

Γιος του βασιλιά Φιλίππου Β' της Μακεδονίας και της Ελληνίδας πριγκίπισσας των Μολοσσών της Ηπείρου, κόρης του Βασιλιά Νεοπτόλεμου Β’, Ολυμπιάδας, ο Αλέξανδρος ήταν ένας από τους πιο φιλόδοξους στρατιωτικούς όλων των εποχών, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήθελε να γίνει ο «βασιλιάς του κόσμου».

Από τη βασιλεία του το 336 π.Χ. μέχρι το θάνατό του (13 χρόνια αργότερα), έχτισε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που έχει δει ποτέ ο κόσμος, από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο και την βορειοδυτική Ινδία.

Τώρα, μετά από ένα έργο που κόστισε 20 εκατομμύρια ευρώ και διήρκεσε 16 έτη, η αρχαιολογική ομάδα έχει αποκαταστήσει 1.400 τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτών αιθουσών δεξιώσεων, μαρμάρινα δάπεδα και κιονοστοιχίες παλατιών, ενώ έχει ανακαλύψει και εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα.

Η Bettany Hughes για τις τηλεοπτικές ανάγκες είχε επίσης πρόσβαση στον τάφο της αδερφής του Αλέξανδρου Θεσσαλονίκης, η οποία θάφτηκε στις Αιγές. Ο τάφος της όμως λεηλατήθηκε κατά την αρχαιότητα.

«Υπήρχε μια απίστευτη ταφική ομορφιά σε αυτό», πρόσθεσε στη daily mail.