Επιστήμη

Σχεδόν τα μισά από τα μεταναστευτικά είδη του ζωικού βασιλείου βρίσκονται σε παρακμή, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

Σχεδόν τα μισά από τα μεταναστευτικά είδη του ζωικού βασιλείου βρίσκονται σε παρακμή, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ Φωτογραφία: unsplash
Περίπου το 44% των αποδημητικών ειδών παγκοσμίως μειώνεται σε πληθυσμό. Περισσότερα από το 1/5 των σχεδόν 1.200 ειδών που παρακολουθούνται από τον ΟΗΕ απειλούνται με εξαφάνιση.

Πολλά ωδικά πτηνά, θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, καρχαρίες και άλλα αποδημητικά είδη, με τις μεταβαλλόμενες εποχές, μετακινούνται σε διαφορετικά περιβάλλοντα και κινδυνεύουν από την απώλεια οικοτόπων, από το παράνομο κυνήγι και το ψάρεμα, από τη ρύπανση και από την κλιματική αλλαγή.

Περίπου το 44% των αποδημητικών ειδών παγκοσμίως μειώνεται σε πληθυσμό, σύμφωνα με την έκθεση. Περισσότερα από το 1/5 των σχεδόν 1.200 ειδών που βρίσκονται σε επιτήρηση από τον ΟΗΕ απειλούνται με εξαφάνιση.

«Αυτά είναι είδη που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, μετακινούνται για να τραφούν και για να αναπαραχθούν και χρειάζονται επίσης τοποθεσίες για ενδιάμεση στάση στην πορεία», δήλωσε στο BBC η Kelly Malsch, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης που δημοσιεύθηκε σε συνέδριο του ΟΗΕ για την άγρια ζωή στο Ουζμπεκιστάν.

Η απώλεια οικοτόπων ή άλλες απειλές σε οποιοδήποτε σημείο του ταξιδιού τους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση πληθυσμών.

«Η μετανάστευση είναι απαραίτητη για ορισμένα είδη. Εάν διακόψετε τη μετανάστευση, θα σκοτώσετε το είδος», δήλωσε ο οικολόγος του Πανεπιστημίου Duke, Stuart Pimm, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Η έκθεση βασίστηκε σε υπάρχοντα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από την Κόκκινη Λίστα του ΟΗΕ για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία παρακολουθεί εάν ένα είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζουν να αξιολογήσουν προτάσεις για τη λήψη μέτρων διατήρησης και για το εάν θα απαριθμήσουν επίσημα πολλά νέα είδη που προκαλούν ανησυχία. «Μία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να σώσει κανένα από αυτά τα είδη», δήλωσε η Σούζαν Λίμπερμαν, αντιπρόεδρος διεθνούς πολιτικής στη μη κερδοσκοπική Εταιρεία Προστασίας της Άγριας Ζωής.

Στη συνάντηση, οκτώ κυβερνήσεις από τη Νότια Αμερική αναμένεται να προτείνουν από κοινού την προσθήκη δύο ειδών γατόψαρου του Αμαζονίου που βρίσκονται σε παρακμή και που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Συνθήκης του ΟΗΕ με τα μεταναστευτικά είδη που προκαλούν ανησυχία.

Η λεκάνη του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο σύστημα γλυκού νερού στον κόσμο.

«Εάν ο Αμαζόνιος παραμένει άθικτος, το γατόψαρο θα ευδοκιμεί - πρόκειται για την προστασία του οικοτόπου», είπε ο Λίμπερμαν. Το 2022, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το 30% των χερσαίων και υδάτινων πόρων του πλανήτη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας κατά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μόντρεαλ του Καναδά.

# TAGS