Επιστήμη

Ποιο είναι το φαινόμενου του «παγωμένου σεισμού» και τι προκαλεί

PEXELS PEXELS
Που εμφανίστηκε, τι λέει Έλληνας επιστήμονας.

Ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο, αναστάτωσε πριν λίγες ημέρες τους κατοίκους χιονισμένων περιοχών στο Σικάγο και προκάλεσε «αλυσίδα» τηλεφωνημάτων στην πολιτική προστασία. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, άκουγαν δυνατούς ήχους, που προέρχονταν από το υπέδαφος, την προέλευση των οποίων δεν μπορούσαν να καταλάβουν. Κάποιοι το βρήκαν πολύ τρομακτικό, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και καλούσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Λίγες ώρες αργότερα, μετεωρολόγοι παρουσιάστηκαν σε ειδησεογραφικά δίκτυα και ανέφεραν ότι πρόκειται για το φαινόμενου του «παγωμένου σεισμού». Ο Trent Ford, κλιματολόγος της πολιτείας του Ιλινόις, σημείωσε ότι το συγκεκριμένα φαινόμενο εμφανίζεται αρκετά συχνά μετά από ξαφνικό πάγωμα του εδάφους. Περιέγραψε δε τον ήχο των «παγωμένων σεισμών» με το σπάσιμο ενός μεγάλου κλαδιού από ένα δέντρο.

Ενώ οι «παγωμένοι σεισμοί» μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτούς, οι ειδικοί τονίζουν ότι γενικά δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ζημιές. Τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές, όπως η Νέα Αγγλία, ο Καναδάς, και τμήματα της Σκανδιναβίας, δηλαδή κυρίως σε περιοχές με ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Μιλήσαμε με τον καθηγητή Δυναμικής και Τεκτονικής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος μας ανέφερε ότι το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και δεν είναι τεκτονικό φαινόμενο. Μάλιστα ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημα στην βιβλιογραφία, ο όρος «παγωμένος σεισμός».

«Φυσικά δεν πρόκειται για σεισμούς με την κανονική έννοια του όρου. Μιλάμε για μικροφαινόμενα, από τη συστολή ή τη διαστολή του νερού, στα πετρώματα, ή από αέρια. Ο σεισμός είναι ξεκάθαρα τεκτονικό φαινόμενο. Έχει σχέση με τα ρήγματα και τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω τους, τα κινούν και δίνουν τη σεισμική δραστηριότητα. Αυτές οι μικροεκρήξεις, τα κρακ, που ακούγονται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι τίποτα. Είναι μικρά φαινόμενα, τελείως περιφερειακά. Στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, δεν υπάρχει ο όρος αυτός. Είναι δευτερογενή επιφανειακά φαινόμενα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο. Είναι τοπικής κλίμακας και εφήμερα. Δεν πρόκειται για διεργασίες του φλοιού της γης, που εξελίσσονται σε χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια, όπως είναι οι σεισμικές ακολουθίες», μας είπε ο κ. Παπανικολάου.