Ακολουθήστε το Dnews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο νεοεκλεγείς γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ο ρόλος του κόμματος είναι διακριτός από αυτόν της κυβέρνησης και έχει στόχο και να στηρίζει και να ελέγχει. Είναι πράγματι κομβικό καθήκον να αναπτύξουμε όσο μπορούμε με σταθερά βήματα τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους, να τους ακούσουμε, να τους πείσουμε, αλλά να ανοίξουμε και νέους δεσμούς δημοκρατίας μες στην κοινωνία μαζί τους. Πρέπει να μιλήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε μεγάλο τομέα. Αυτό είναι ένα μεγάλο σχέδιο Δημοκρατίας και θα συνδέσει στέρεα τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνική κοινωνία.
Είμαστε απολύτως ενάντια σε μια κρατικοποίηση του κόμματος, όπως και σε μια κομματικοποίηση του κράτους, όπως έχουμε δει να συμβαίνει την προηγούμενη περίοδο. Κάθε πολίτης που θα συναντάει τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι το πελατειακό κράτος έχει τελειώσει και ότι η Δημοκρατία επιστρέφει… Αυτή την περίοδο, το βασικό στοιχείο που συμβαίνει στην κοινωνία είναι ότι υπάρχει και μια πρωτοφανής επιλογή της πολιτικής. Όπου κυκλοφορείς, ο κόσμος συζητάει για την πολιτική. Σε αυτήν τη νέα επιστροφή της πολιτικής πρέπει να επιστρέψουν και τα κόμματα ως φορείς Δημοκρατίας και στο εσωτερικό τους, αλλά και στο εσωτερικό της κοινωνίας. Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες με κόμματα που ειδικά όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση υπάρχει εκκωφαντική ησυχία στο εσωτερικό ή μονοφωνία του αρχηγού».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στο εξωτερικό έναντι της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κορωνάκης τονίζει: «Δεν είπαμε ποτέ ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε, αλλά μόλις άρχισε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή είπε ότι θα είναι μια μάχη μέρα- μέρα. Άρα, δεν θεωρήσαμε ότι αυτός ο πρώτος δύσκολος συμβιβασμός είναι το τέλος αυτής της πορείας. Καταφέραμε να κερδίσουμε τέσσερις μήνες, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η διαπραγμάτευση, γνωρίζοντας ότι πολλές πλευρές έχουν ως σχέδιο την προσπάθεια εξόντωσης αυτής της κυβέρνησης, γιατί κυρίως αυτό που παίζεται είναι αν μπορεί να υπάρχει διαφορετικό παράδειγμα στο πλαίσιο της ΕΕ, αν μπορεί ένας λαός να επιλέξει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση, ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν φέρει την κατάσταση εδώ και αν μπορεί να το κάνει ένας, τότε μπορούν να το κάνουν και άλλοι.
Εμείς δεν επιλέγουμε τις χώρες ως φίλους ή ως εχθρούς. Η δικιά μας προσπάθεια είναι να μπορέσει να βγει η Ευρώπη από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση στην οποία έχει μπει. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε πρόθυμοι να συμμαχήσουμε και με τους λαούς και με τις κυβερνήσεις που θέλουν να αμφισβητήσουν τη μονοφωνία του γερμανικού σχεδίου για την Ευρώπη της λιτότητας και της ύφεσης. Στη βάση αυτή, δεν θα μίλαγα για αντιπαράθεση με κυβερνήσεις, θα προσπαθούσα να δω τη θετική πλευρά, ότι συγκροτείται σιγά- σιγά μέτωπο κατά της λιτότητας από πολλές χώρες, από πολλές κυβερνήσεις με διαφορετικές λογικές και σίγουρα από πολλούς λαούς και εργαζόμενους που βλέπουν ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής».