Πολιτική

Μητσοτάκης: «Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη μας κοστίζει 10 δισ. ακόμα»

Μητσοτάκης: «Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη μας κοστίζει 10 δισ. ακόμα» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σκληρή κριτική Μητσοτάκη στις προτάσεις οτυ ΣΥΡΙΖΑ

Απαντήσεις σε υψηλούς τόνους σε σειρά ζητημάτων που τέθηκαν στις πρωτολογίες από τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για την ακρίβεια, όσο και για άλλα πεδία της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια επανέλαβε ότι είναι δυσβάσταχτη, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε «λεφτόδεντρα». Αμφισβήτησε εξάλλου τα περί επιτυχούς μείωσης του ΦΠΑ στην Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν λίγο πολύ παρεμφερή πληθωρισμό τροφίμων.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι είναι 15,1 δισ. ευρώ τα κοστολογημένα μέτρα από το ΓΛΚ μόνο το 2024, άλλα 2,5 δισ. ευρώ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, συν 5% στην Υγεία που είναι άλλα 11 δις, σύνολο 28 δισ. σε έναν χρόνο, όπως είπε.

«Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη μας κοστίζει 10 δισ. ακόμα», υποστήριξε, ενώ επανέλαβε τα περί χρεοκοπίας την επόμενη ημέρα εάν εφαρμόζονταν όλα αυτά που εξαγγέλει η αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι "πρώτο μου χρέος είναι να αφήσω πίσω οριστικά την εποχή της χρεοκοπίας» .

«Δεν θα αφήσω να πάμε ποτέ ξανά εκεί που θέλετε να μας πάτε», υπογράμμισε. Παράλληλα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «το ψέμα έχει γίνει μέρος του DNA» υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματά σας». Όταν αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσαν οι πολίτες, μήπως να αναρωτηθείτε τι ήταν αυτό που έκανε εσάς να πάτε από το 32% στο 17%;, διερωτήθηκε.

Απαντώντας στην κριτική ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε αν η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 %, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ, η κατάργηση του φόρου των γονικών παροχών, αφορά όλους ή όχι;

Αντέτεινε επίσης ότι από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα, εισπράξαμε περισσότερα έσοδα, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν ισχύει σε όλα, αναφορά που εμμέσως έχει να κάνει με την απόρριψη από την κυβέρνηση της πρότασης για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη τα πρόσθετα έσοδα μας επέτρεψαν να διαθέσουμε πολλούς περισσότερους πόρους στην Υγεία, να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, να επενδύσουμε περισσότερο στην Παιδεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις και
να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια.

«Όλα αυτά έγιναν από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, όμως η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων σε μία Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή ο βίντεο του πρωθυπουργού με τα παπούτσια της. ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι εσείς μας δώσατε πρώτοι την ιδέα, με τα παπούτσια με το πράσινο, αλλά αν επρόκειτο να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 2024 θα σχεδιάζαμε με τον ήλιο, "μόνο που αντί για πράσινος θα ήταν ροζ».

«Αυτά που άκουσα από εσάς για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας, είναι ίδια με αυτά που άκουσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τα ζητήματα κράτους δικαίου , ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι η χώρα μας δεν αποκλίνει, αλλά συγκλίνει με την Ευρώπη ως προς τις επίσημες διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπογράμμισε εξάλλου ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να συγκλίνει με την Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της».

«Είναι δύσκολο να ακούς επί ώρες ατελείωτα ψέματα", σχολίασε εξάλλου αναφερόμενος στον Κυριάκο Βελόπυλο, στον οποίο καταλόγισε ότι "έχετε ξεπεράσει κάθε όριο ψέματος». Όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σχολίασε τα περί επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στην Παλαιστίνη, απευθύνοντας το ερώτημα «με ποιους θα συναντηθείτε; Θα συναντηθείτε και με την ηγεσία του Ισραήλ ή θα πάτε μόνο στην Ραμάλα;», ανέφερε, προσθέτοντας: «Τι θα πούμε για την Χαμάς; Ότι είναι ολίγον τρομοκρατική οργάνωση;. Αυτά είναι επικίνδυνη αφέλεια για τα ζητήματα που αφορούν τα εξωτερικά ζητήματα», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι εκεί και αν χρειάζεται ταχύρρυθμα σεμινάρια «γιατί αυτά που κάνει στην Ελλάδα έχει καλώς, αλλά όταν βγαίνει από τα σύνορα της χώρας τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά».

Όοσν αφορά την ελληνική θέση τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να ληφθει μόνο στο πλαίσιο ενός ξεκάθαρα οριοθετημένου οδικού χάρτη και θεωρούμε ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο.

Όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών, αφού τόνισε ότι «μας φορτώσατε αυτή την συμφωνία, μην κουνάτε και το δάχτυλο», υποστήριξε ότι «δικαιωθήκαμε απόλυτα που επιλέξαμε να μην κυρώσουμε τα μνημόνια».

Σε αυτή την συγκυρία που όλη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι στην Βόρεια Μακεδονία έρχεστε με μία διπλωματική ενάργεια να ζητήσετε να κυρωθούν τα μνημόνια τώρα. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Την στιγμή που η ελληνική εξωτερική πολιτική σκληραίνει- και σωστά- την στάση της απέναντι στα Σκόπια, εσείς λέτε ελάτε να κυρώσουμε τα μνημόνια, συμπλήρωσε.