Πολιτική

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έκλεισε πρώτη φορά το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019

Κεντρικό ρόλο στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αναλαμβάνει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ.

Ο 57χρονος πολιτικός, που σήμερα εργάζεται ως επικοινωνιολόγος, φέρεται να αναλαμβάνει πόστο αναλυτή δημοσκοπήσεων, στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μέχρι τώρα ήταν σύμβουλος του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, γιος της Κατερίνας Παπακώστα.

Ο 57χρονος σήμερα πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και επικοινωνιολόγος στο επάγγελμα, θα αναλάβει την δουλειά της ανάλυσης των δημοσκοπήσεων για το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Ως τώρα ήταν σύμβουλος του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, γιου της Κατερίνας Παπακώστα, με τον ρόλο του πλέον να αναβαθμίζεται περαιτέρω.

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έκλεισε πρώτη φορά το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όταν δήλωσε πως τον αφορά το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Ακροδεξίας.

Η διαδρομή του

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 ο Σπηλιωτόπουλος εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Ο Σπηλιωτόπουλος κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2004 στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών. Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του ΠΑΣΟΚ και κατάφερε να εκλεγεί ως δεύτερος σε ψήφους βουλευτής στην περιφέρεια. Αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αναλάβει κάποια θέση στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Καραμανλής αμέσως μετά τις εκλογές.

Στις εκλογές του 2007 ο Σπηλιωτόπουλος επανεκλέχθηκε στην ίδια περιφέρεια αλλά ερχόμενος έκτος σε ψήφους για το κόμμα του.
Τον Νοέμβριο του 2011 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο Σπηλιωτόπουλος συνέταξε με άλλους 4 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρόταση για δημιουργία διακομματικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, η οποία απορρίφθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Υπουργός Τουρισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης

Κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης ύστερα από τις εκλογές του 2007 ο Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Έθεσε ως προτεραιότητες της υπουργίας του την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, την αύξηση του προϋπολογισμού τουριστικής προβολής και τη δημιουργία οικολογικού τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προέβη σε νομοθετική ρύθμιση η οποία παράτεινε την άδεια λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων που δεν ήταν πιστοποιημένες από τον ΕΟΤ όπως απαιτούσε ο νόμος.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από σημαντική πτώση στον τουρισμό το 2009 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ο Κώστας Καραμανλής προέβη σε ανασχηματισμό τον Ιανουάριο του 2009 που έφερε τον Σπηλιωτόπουλο στη θέση του υπουργού Παιδείας.

Ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναταραχή ύστερα από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τις αντιδράσεις ενάντια στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ της Μαριέτας Γιαννάκου και στον νόμο για τη νομιμοποίηση των πτυχίων των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονταν με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο Σπηλιωτόπουλος ξεκίνησε νέο κύκλο διαλόγου για τα λύκεια και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ από μηδενική βάση. Ο διάλογος χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως κίνηση κατευνασμού.
Συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΟΕ, η ΓΣΕΕ ενώ η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αρνήθηκαν να πάρουν μέρος. Ο διάλογος τελικά σταμάτησε λόγω των πρόωρων εκλογών που κηρύχθηκαν για τον Οκτώβριο του 2009.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές το Υπουργείο έδωσε για πρώτη φορά 33 άδειες λειτουργίας για 39 ιδιωτικά κολέγια οι οποίες στη συνέχεια κρίθηκαν παράνομες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2009 ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τη μεγάλη σε έκταση ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ο Σπηλιωτόπουλος κατάφερε να επανεκλεγεί, ερχόμενος πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια του.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου που ακολούθησαν ο Σπηλιωτόπουλος, παρά τις φήμες και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, δεν δήλωσε υποψήφιος. Στήριξε την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ηττήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά. Στη νέα ηγετική ομάδα ο Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε τομεάρχης για την Παιδεία.
Στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 ο Σπηλιωτόπουλος επανεκλέχθηκε στη Β' Αθηνών παρά τη μείωση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας.

Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων

Η πιθανότητα υποψηφιότητας του Σπηλιωτόπουλου για τον Δήμο Αθηναίων συζητήθηκε για πρώτη φορά το 2009 αλλά η Νέα Δημοκρατία τελικά στήριξε τον τότε δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη στις εκλογές του 2010. Το όνομα του επανήλθε για τις δημοτικές εκλογές του 2014 όταν και πήρε τελικά την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο προερχόμενος από το ίδιο κόμμα τέως δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε και αυτός τη δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του και του συνδυασμού του, «Αθήνα, Μπορείς», ο Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη βουλευτική του έδρα. Ως προτεραιότητες σε περίπτωση εκλογής του έθεσε την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Μια από τις προτάσεις του που συζητήθηκε έντονα ήταν η πρόθεση του να διεξάγει δημοψήφισμα για την κατασκευή ή όχι του χωροθετημένου μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό εφόσον εκλεγόταν. Πολλοί αντίπαλοι του τον επέκριναν γιατί είχε ο ίδιος ψηφίσει το νόμο για την κατασκευή του τεμένους και δεν είχε εναντιωθεί στην εφαρμογή του όταν ήταν αρμόδιος Υπουργός εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων.

Ο Σπηλιωτόπουλος έχασε τις εκλογές, ερχόμενος τρίτος στον α' γύρο με 16,9%. Ήταν η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία δεν θα είχε υποψήφιο της στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών του δήμου της πρωτεύουσας. Απέδωσε την ήττα του στη διάσπαση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας εξαιτίας της υποψηφιότητας Κακλαμάνη.[