Πολιτική

Τέμπη: Ζητάει να ελεγχθεί για τη σύμβαση Σπίρτζης – Τι είπε με τον Τασούλα και τι ισχύει

Τέμπη: Ζητάει να ελεγχθεί για τη σύμβαση Σπίρτζης – Τι είπε με τον Τασούλα και τι ισχύει
Την άρση της ασυλίας του για τα Τέμπη ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να ελεγχθεί από ειδική επιτροπή για τις κατηγορίες που του αποδίδει η ευρωπαία εισαγγελέας για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Σπίρτζης, με επιστολή που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής ζητά την ενεργοποίηση ως προς το πρόσωπό του του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος που αφορά στην ποινική ευθύνη υπουργών και προβλέπει τα εξής:

«Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Αυτό σημαίνει όπως είπε και ο ίδιος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πως αν ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για την υπόθεσή του, δεν καλύπτεται από την άρση ασυλίας του και πως εφόσον γίνει δεκτό το αίτημά του θα εξεταστούν οι κατηγορίες από ειδική επιτροπή – όχι προανακριτική – που θα απαρτίζεται από δικαστές, και οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο ή όχι.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τασούλας τον ενημέρωσε πως θα απευθυνθεί στη νομική υπηρεσία και αμέσως μετά θα τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αν υπάρχει πολιτική βούληση να ανταποκριθούμε στο αίτημα των συγγενών των θυμάτων, γιατί τώρα η αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία είναι ότι όποιος είναι υπουργός ή βουλευτής δεν τον αγγίζει τίποτα», για αυτή του την πρωτοβουλία.

Ο πρώην υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, πως «με το πόρισμα (της πλειοψηφίας) της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» είναι φανερό ότι δεν διαλευκάνθηκαν πιθανές ευθύνες για την διαχείριση της Σύμβασης 717 του 2014 και για την ΕΡΓΟΣΕ».

Προσθέτει πως «είναι φανερό ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία, παρότι το ζήτησα σε όλους τους τόνους, να αντιμετωπίσω τις ποικίλες υπόνοιες ή/και κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος μου για την περίοδο 2015 - 2019, που διετέλεσα Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών», και επικαλούμενος και την επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συμπληρώνει ότι «από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα έχω βρεθεί έκθετος, χωρίς κανένα λόγο και καμία αιτιολόγηση, σε μία προπαγανδιστική τακτική διάχυσης ευθυνών».

Σε δήλωσή του στις τηλεοπτικές κάμερες στο περιστύλιο, ο κ. Σπίρτζης αναφέρει πως «επισκέφθηκα τον πρόεδρο και ζήτησα την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παράγραφος 5 που ορίζει ότι ενας πρώην υπουργός μπορεί να ζητήσει την διερεύνηση κατηγοριών στο πρόσωπο μου. Εύχομαι να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι υπόλοιποι υπουργοί και νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να απαντήσω και στην επιστολή της ευρωπαίος εισαγγελέως».