Πολιτική

Στη Βουλή σήμερα τα Τέμπη: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ζητούν παραπομπή πρώην υπουργών

Στη Βουλή σήμερα τα Τέμπη: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ζητούν παραπομπή πρώην υπουργών
Την παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην τραγωδία των Τεμπών θα ζητήσουν σήμερα στη Βουλή τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ταυτιζόμενα με την κοινή γνώμη αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Παράλληλα, στη σημερνή συζήτηση στο κοινοβούλιο, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, θα κατηγορήσουν ευθέως τη ΝΔ για προσπάθεια συγκάλυψης των ποινικών ευθυνών τριών υπουργών της, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται ότι έχει επιλέξει να μην μιλήσει στην ολομέλεια.

Λαϊκό αίσθημα και στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα

Η ταύτιση των τριών κομμάτων, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να συνεπάγεται και ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας, προκύπτει για λόγους τόσο πολιτικούς όσο και ουσιαστικούς. Πρώτον, επιχειρούν να ανταποκριθούν στην πίεση του λαϊκού αισθήματος να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Δεύτερον, θεωρούν ότι πράγματι η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής, παρά τις προσπάθειες της ΝΔ, έχει ήδη δείξει ότι το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών είχε φροντίσει, όπως όφειλε, να εγκατασταθούν και να λειτουργούν τα συστήματα τηλεδιοίκησης.

Οι παραλείψεις δεν αφορούν μόνο τη σύμβαση 717

Επιπλέον, τα κόμματα του προοδευτικού τόξου τονίζουν ότι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών δεν αφορά μόνο την καθυστέρηση της υλοποίησης της σύμβαση 717 για την εγκατάσταση των συστημάτων τηλεδιοίκησης.

Αντιθέτως, επεκτείνουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στη μη λειτουργεία του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας gsmr που παραδόθηκε το 18 αλλά δεν μπήκε σε λειτουργία, στην κατάργηση του κέντρου ελέγχου στην οδό Καρόλου στην Αθήνα, στη μη αποκατάσταση του κατεστραμμένου από πυρκαγιά τοπικού κέντρου ελέγχου στη Ζάχαρη Λάρισας, στο ζήτημα του διορισμού του σταθμάρχη, καθώς και στην επιλογή του τσιμεντώματος του πεδίου.

Καραμανλής, Καραγιάννης, Τριαντόπουλος και Σπίρτζης

Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι οι βασικές ευθύνες εντοπίζονται κυρίως στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, αλλά και στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Καραγιάννη, καθώς και στον πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό και νυν υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, για το περιβόητο τσιμέντωμα του χώρου του δυστυχήματος.

Επιπλέον, δεν έχουν, προφανώς, αντίρρηση στην παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, με τον ίδιο να έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αρθεί η ασυλία χωρίς Προανακριτική

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας Προανακριτικής Επιτροπής, θεωρούν ότι δεν έχει νόημα, αν και αρχικά είχαν ψηφίσει υπέρ, δεδομένου ότι πλέον η ΝΔ έχει αποδείξει, με τη στάση της στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί κανονικά η απαιτούμενη διαδικασία.

Ωστόσο, συμφωνούν απόλυτα στην ανάγκη να μην υπάρξει «αμνήστευση» των πολιτικών προσώπων από τη βουλή, αλλά στην πρώτη ευκαιρία κατά την οποία ο ανακριτής θα πέσει πάνω στα ονόματα τους, η ολομέλεια να άρει την ασυλία τους και να παραπεμφθούν στην τακτική δικαιοσύνη.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρόταση για Προανακριτική

Από το ΠΑΣΟΚ, μολονότι συμφωνούν σε γενικές γραμμές με την ουσία των ευθυνών και δεν διαφωνούν με το ενδεχόμενο απευθείας άρσης της ασυλίας από την ολομέλεια, εμμένουν στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Όπως εξηγούν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, με την Προανακριτική θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες των τριών υπουργών της και ενδεχομένως με αυτόν τον τρόπο να αποδεχθεί την παραπομπή τους σε δίκη.

Νέα Αριστερά: Οι βασικές ευθύνες στον Καραμανλή

Τέλος, στη Νέα Αριστερά είναι ανοιχτοί και στα δύο παραπάνω ενδεχόμενα, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει μεγάλη σημασία ο αγώνας που κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων και η κοινωνία των πολιτών απέναντι στην επιχείρηση συγκάλυψης. Πάντως, θεωρούν ότι οι βασικές ευθύνες, όπως αναδείχθηκαν στην Εξεταστική, αφορούν κυρίως των Κώστα Καραμανλή, στον οποίο θα πρέπει να στοχεύει μια Προανακριτική Επιτροπή.