Πολιτική

Αγόρευση εισαγγελέα στη δίκη για το Μάτι: Ζήτησε την ενοχή 4 πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πυροσβεστικής

Αγόρευση εισαγγελέα στη δίκη για το Μάτι: Ζήτησε την ενοχή 4 πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πυροσβεστικής
Τη «σκυτάλη» των ευθυνών για την εθνική τραγωδία του Ματιού έδωσε στη συνέχεια της αγόρευσής του ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, στο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αθήνα, για τον οποίο ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος γιατί δεν έδωσε εντολή για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυση των κατοίκων που κινδύνευαν από τη φωτιά.

Όπως περιέγραψε αναλυτικά στην αγόρευσή του, ο κ. Μανιάτης, μοναδικός υπεύθυνος για να εισηγηθεί την εκκένωση των απειλούμενων οικισμών ήταν ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο πεδίο της πυρκαγιάς. Για το κρίσιμο διάστημα, μέχρι τις 17.20 της 23ης Ιουλίου 2018, υπεύθυνος από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν ο κατηγορούμενος Ν. Παναγιώτοπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, κατάλαβε την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά δεν πήρε την κρίσιμη απόφαση που μπορεί να έσωζε δεκάδες ζωές.

“Στις 17.30 η φωτιά είχε τέτοια ένταση και δυναμική που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναχαιτιστεί. Ήταν σαφές και ξεκάθαρο εκείνη τη στιγμή ότι η φωτιά θα απειλούσε τους οικισμούς όπου βρίσκονταν στην πορεία της φωτιάς προς τη θάλασσα. Δηλαδή ο Νέος βουτζάς και το Μάτι. Στις 17.18 ήταν η πρώτη φορά που κάποιος έχει πανοραμική εικόνα της φωτιάς. Ο κ. Παναγιώτοπουλος την είχε. Ήταν σαφές ότι θα έφτανε στη θάλασσα. Η ώρα 17.20 και 17.30 είναι το απώτερο σημείο για να ενημερωθούν οι κάτοικοι.

Το αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος; Νομίζω ναι, με την εμπειρία ενός τέτοιου αξιωματικού όπως ο συγκεκριμένος, άλλωστε το είπε και στην απολογία του”, εξήγησε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «δικαιολογίες» τα επιχειρήματα που προέβαλαν αρκετοί κατηγορούμενοι ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για την οργανωμένη εκκένωση του Νέου Βουτζά και του Ματιού.

“Ακούσαμε διάφορες δικαιολογίες. Η απάντηση είναι μία. Όλα αυτά δεν αφορούν στον επίγειο επικεφαλής της Πυροσβεστικής. Η εισήγηση που οφείλει να παράσχει είναι με καθαρά πυροσβεστικά κριτήρια. Έπρεπε να δοθεί αυτή εισήγηση; Η απάντησή μου είναι καταφατική. Η μη παροχή αυτής της εισήγησης συνιστά παράλειψη και σοβαρό επιχειρησιακό σφάλμα που συνέβαλε στο τραγικό αποτέλεσμα. Μοναδικός υπόλογος γι’ αυτό είναι ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Δεν τιμά το πυροσβεστικό σώμα, ούτε την πολιτική προστασία.

Αν είχε δοθεί εισήγηση, αναπόδραστα οι κάτοικοι θα ενημερώνονταν και οπωσδήποτε θα κινητοποιούνταν”, υποστήριξε ο εισαγγελέας και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσαν να ενημερωθούν και να αφυπνιστούν οι κάτοικοι, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, όπως ακριβώς συνέβη νωρίτερα στην περίπτωση της Κινέτας.

“Η φωτιά εξελίχθηκε όπως όλοι γνωρίζουμε, στάθηκε αδύνατο να σταματηθεί. Από εκεί και πέρα δεν ακολούθησε τίποτα άλλο, εκτός από αυτά που περιέγραψαν όλοι οι παθόντες στο δικαστήριο. Το περιέγραψαν οι παθόντες, μύριζαν τους καπνούς, έβλεπαν τους καπνούς αλλά αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι θα απειληθούν, ουδείς τους ενημέρωσε, ουδείς τους ειδοποίησε, κατάλαβαν τη φωτιά όταν πια είδαν τις φλόγες μπροστά τους. Αυτό επέδρασε καταλυτικά στο τραγικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσαν να έχουν ενημερωθεί από τα ΜΜΕ, μπορεί και από φορείς εκεί. Πως γίνεται αυτό; Πόρτα πόρτα, με μηχανές, με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Η εισήγηση της οργανωμένης απομάκρυσνης θα συνεπαγόταν και την ενημέρωση των κατοίκων. Κάτι παρόμοιο έγινε στην περίπτωση της Κινέτας.

Οι συνθήκες σε εκείνη τη φωτιά δεν ήταν καθόλου απλούστερες. Κι όμως σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με επιτυχία η απομάκρυση των κατοίκων”, είπε ο κ. Μανιάτης, για να καταλήξει στη θλιβερή διαπίστωση ότι η τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 αποτέλεσε την αφορμή για τα ληφθούν δραστικότερα μέτρα σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής των επικίνδυνων πυρκαγιών.

“Η χώρα μας έκτοτε δεν έχει πάψει να αντιμετωπίζει μεγάλες φωτιές. Χωρίς να κινδυνέψουν κάτοικοι με την έγκαιρη απομάκρυνσή τους. Αποτελεί κατάκτηση των μηχανισμών της χώρας μας ότι πλέον δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και στην ανάγκη της έγκαιρης προάσπισής της”, κατέληξε ο εισαγγελέας της δίκης.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης, ζήτησε την απαλλαγή δύο ακόμη αξιωματικών της Πυροσβεστικής, του Δαμιανού Παπαδόπουλου, πρώην Διοικητή Πυροσβεστικής της Νέας Μάκρης και του Φίλιππου Παντελεάκου, Διευθυντή Κ.Ε.Π.Π. του Ε.Σ.Κ.Ε. Συνολικά, κατά το σκέλος της σημερινής του αγόρευσης, ο κ. Μανιάτης έχει ζητήσει την ενοχή 4 προσώπων, Τερζούδη, Ματθαιόπουλου, Φωστιέρη και Παναγιωτόπουλου και την απαλλαγή τριών κατηγορουμένων, Γκολφίνου, Παπαδόπουλου και Παντελεάκου. Η εισαγγελική αγόρευση θα συνεχιστεί στις 20 Φεβρουαρίου.