Πολιτική

Εντείνεται η αμφισβήτηση Κασσελάκη με κριτική από… όλους στην ΠΓ - Το παρασκήνιο και ένα θερμό επεισόδιο

eurokinissi eurokinissi
Κλίμα έντονης γκρίνιας για την πορεία του κόμματος, αλλά και αμφισβήτησης για τις αντιπολιτευτικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη επικράτησε στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δημιουργώντας προβληματισμό στα στελέχη του κόμματος για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει τελικά στο επικείμενο Έκτακτο Συνέδριο στα τέλη του μήνα.

Αν και δεν φάνηκε να έχουν διαμορφωθεί αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα, αποτελεί καινούργιο στοιχείο για την κατάσταση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου το ότι η ευρεία πλειοψηφία των μελών του οργάνου άσκησε κριτική για διάφορα ζητήματα, καθένας για τα θέματα που επέλεξε.

Έλλειμμα στρατηγικής και χαμένες αντιπολιτευτικές ευκαιρίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», συνολικές επικρίσεις για έλλειμα στρατηγικής, η οποία αντανακλάται στα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, ασκήθηκε από τους Διονύση Τεμπονέρα, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ και ο Νίκος Παππάς επισήμανε, με σχετική μετριοπάθεια, ότι η πορεία του κόμματος δεν είναι καλή και χρειάζεται βελτίωση.

Ωστόσο, άλλα μέλη της ΠΓ που βρίσκονται κοντά στον κύριο Παππά, όπως η Ελένη Συμεωνίδου, αλλά και στον Χρήστο Σπίρτζη (ο οποίος δεν μετέχει στο όργανο), όπως η Ζωή Καρκούλια, στάθηκαν πολύ αιχμηρά.

Αρκετοί, επίσης, επισήμαναν ότι δεν έχουν «σηκωθεί» επαρκώς αντιπολιτευτικά θέματα που θα έπρεπε, όπως το αγροτικό, τα απογευματινά χειρουργεία και ζητήματα Διαφάνειας.

Εντύπωση, δε, δημιούργησε ότι το σύνολο της εισήγησης του κύριου Κασσελάκη υπερασπίστηκαν μόνοι οι δύο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής).

Αιχμές σε Αποστολάκη για εξοπλιστικά και Ερυθρά Θάλασσα

Επιπλέον, ενστάσεις κατατέθηκαν και σε επιμέρους επιλογές του τελευταίου διαστήματος, κυρίως για το θέμα των εξοπλιστικών και της εμπλοκής του στρατηγείου της Λάρισας στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την καταρχάς θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα F35 τοποθετήθηκαν αρνητικά οι Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ για τη Λάρισα, πέρα από αυτούς και άλλα στελέχη, όπως οι Ρένα Δούρου και Πάνος Ρήγας. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι προσωπικές αιχμές προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος είχε υπερθεματολογήσει δημόσια υπέρ της απόφασης του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Πολάκης εναντίον δημοσιογράφων και Αποστολάκη

Πάντως, για το εν λόγω ζήτημα τις εντυπώσεις έκλεψε για μία ακόμη φορά ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος προσερχόμενος με καθυστέρηση τριών τετάρτων στη συνεδρίαση, αντιπαρατέθηκε με τους δημοσιογράφους για τις πληροφοριες που τον φέρνουν να έχει συγκρουστεί με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε, εμμέσως, τα ρεπορτάζ (ως προς το περιεχόμενο της διαφωνίας) αναφερόμενος με αρνητικό τρόπο στα εξοπλιστικά, λέγοντας «και εδώ κάποιοι το παίζουν στρατηλάτες», χαρακτηρισμός που φαίνεται να στοχεύει στον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που έχει πείσει τον Στέφανο Κασσελάκη για τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο εν λόγω θέμα.

Σύγκρουση Πολάκη-Ραγκούση για την κοστολόγηση

Σε πρωταγωνιστή καυγά αναδείχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Πολάκης και εντός της συνεδρίασης, όταν αντιπαρατέθηκε και μάλιστα σε σχετικά ψηλούς τόνους, με τον Γιάννη Ραγκούση και λιγότερο με τους Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλο, για το θέμα της κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό, διότι ο Χανιώτης βουλευτής τους επιτέθηκε, υπερασπίζοντας το μη σκόπιμο της κοστολόγησης του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, του επισημάνθηκε σε αντίστοιχους τόνους, ότι η θέση για διπλασιασμό των αμοιβών των υγειονομικών, την οποία υποστηρίζει ο κύριος Πολάκης, κοστολογείται, βάση του προϋπολογισμού, στα 2,5 δις, το οποίο είναι ένα υπέρογκο ποσό.

Επιπλέον, σημειώθηκε πως έως τώρα το πρόγραμμα του κόμματος περιλάμβανε μόνο αύξηση του εισαγωγικού μισθού των γιατρών στα 2.000 ευρώ, αλλά και ότι το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής δεν θα άφηνε πόρους για άλλους τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως οι μισθοί των εκπαιδευτικών.

Υπέρ του κύριου Πολάκη και κατά της σημασίας αναλυτικής κοστολόγησης, φέρονται να τάχθηκαν οι Γιώργος Βασιλειάδης και Γιώργος Τσίπρας.

Διαφωνίες για την ανάδειξη ευρωψηφοδελτίου με δημοψήφισμα

Διαφωνίες εκφράστηκαν από πολλά μέλη του οργάνου και σχετικά με την απόφαση Κασσελάκη για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρθηκε, μια τέτοια επιλογή συγκρούεται με το γεγονός ότι τα ίδια πρόσωπα που θα αξιολογηθούν από τα μέλη του κόμματος στη συνέχεια θα αξιολογηθούν και από το σύνολο των πολιτών, κάτι που μοιάζει εξόχως αντιφατικό.

Επιπλέον, πολλοί είπαν ότι δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά και υπενθύμισαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί κατά των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε άλλες θεσμικές διαδικασίες, όπως η εκλογή συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Σε αναζήτηση 5.000 συνέδρων

Σε ότι αφορά το Έκτακτο Συνέδριο, αποφασίστηκε, το μέτρο για την εκλογή συνέδρων να τοποθετηθεί στο 1/40, κάτι που οδηγεί σε εκλογή περίπου 5.000-5.500 συνέδρων.

Όμως, από πολλούς εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει διαθεσιμότητα τόσων πολλών ενεργών μελών στη βάση του κόμματος και το νούμερο αυτό δεν θα πιαστεί στην πράξη.