Πολιτική

Μετά τη Χριστοφιλοπούλου ποιος; Το ΠΑΣΟΚ αναζητά άμυνες απέναντι στη ΝΔ

Μετά τη Χριστοφιλοπούλου ποιος; Το ΠΑΣΟΚ αναζητά άμυνες απέναντι στη ΝΔ Φωτογραφία: eurokinissi
Τον εντεινόμενο ανταγωνισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το εκσυγχρονιστικό Κέντρο αναδεικνύει η αναμενόμενη προσχώρηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη γαλάζια παράταξη, η οποία πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία προβεβλημένων πρώην στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη πριν τις Ευρωεκλογές, καθώς το ρεπορτάζ για τους Πύρρο Δήμα και Ανδρέα Λοβέρδο τους εμφανίζει να βρίσκονται αμφότεροι στον προθάλαμο μιας αντίστοιχης κίνησης.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει εξαντλήσει της εφεδρείες του στην πάλαι ποτέ Κεντροαριστερά, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να πληρώνει ακόμη και σήμερα τις συνέπειες της προσχώρησης του ΠΑΣΟΚ στο φανατικό αντισύριζα μέτωπο και της ώσμωσης με τη Δεξιά.

Προφανώς, η απουσία μιας υγειονομικής ζώνης έναντι της ΝΔ δεν έχει διαφύγει από την προσοχή της ηγεσίας του κόμματος, η οποία αναζητά τρόπους να κλείσει τα κανάλια διαφυγής, αλλά και να βρει αντίβαρα στις διαρροές.

Η προαναγγελθείσα προσχώρηση Χριστοφιλοπούλου

Σε ότι αφορά την κυρία Χριστοφιλοπούλου, η χθεσινή ανακοίνωση της προσχώρησης της στη ΝΔ ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, δεδομένου ότι συνδέεται με μακρά γνωριμία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από όταν είχαν διατελέσει μαζί πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου του 2014 (αντίστοιχα υφυπουργός και υπουργός).

Σχετικά πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2022, είχε διαρρεύσει ότι ο κύριος Μητσοτάκης την είχε επιλέξει για τη θέση της επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, κάτι που κόλλησε στο κατηγορηματικό «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, λίγο πριν τις εκλογές, η κυρία Χριστοφιλοπούλου είχε αρθρογραφήσει με θερμά λόγια υπέρ του πρωθυπουργού και της ανάγκης συνέχισης του έργου του στην Καθημερινή.

Οι αναρίθμητες μεταγραφές Μητσοτάκη από το Κέντρο

Ακόμη, το ρεπορτάζ εμφανίζει τον κύριο Μητσοτάκη αποφασισμένο για τη συμμετοχή του Πύρρου Δήμα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Άλλωστε, ο πρώην αρσιβαρίστας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη τους στην ομογένεια της Βορείας Ηπείρου.

Επίσης, κατά το ρεπορτάζ, ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να πιέζει προς την πλευρά της ΝΔ για μια ενδεχόμενη αξιοποίηση του. Επιπλέον, με διάφορους τρόπους σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ είχαν πολλά από τα σημερινά στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων οι: υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Θανάσης Κοτνογεώργης, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το ΠΑΣΟΚ χωρίς υγειονομική ζώνη έναντι της ΝΔ

Οι άμυνες της Χαριλάου Τρικούπη, μέχρι στιγμής, αποδεικνύονται αρκετά ανίσχυρες μπροστά σε αυτή τη λεηλασία στελεχών που κρατά από πολύ παλιά και φαίνεται να μην έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους, ακόμη και τώρα που το κεντρικό δίλημμα στην πολιτική ζωή δεν είναι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η κριτική που έχει ασκήσει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με αρθρογραφία του ο Κώστας Σημίτης και η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μια πραγματικά μεταρρυθμιστική δύναμη, αποδεικνύονται προς το παρόν ανίσχυρες.

Και αυτό, διότι η αδιαμφισβήτητη πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη προσελκύει αρκετά στελέχη που παλιότερα βρίσκονταν στο εκσυγχρονιστικό Κέντρο, στη συνέχεια, ιδίως την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (και υπό τον διαθλαστικό φακό του αντισύριζα μετώπου), ήρθαν κοντά στη Δεξιά και τώρα γοητεύονται από το δέλεαρ της εξουσίας.

Παράλληλα, η ανανέωση στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που έχει επιλέξει για ευρύτερους στρατηγικούς λόγους ο κύριος Ανδρουλάκης δημιουργεί, αρκετά αποστρατευμένα στελέχη του κόμματος που αναζητούν άλλη πολιτική προοπτική.

Ενδεχόμενες αντίρροπες εισροές από ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς, τα ενδεχόμενα αντίβαρα - οφέλη που μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ από προσχωρήσεις στην Χαριλάου Τρικούπη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη δεν έχουν φανεί καν στον ορίζοντα και πιθανότατα να μην κλιμακωθούν ποτέ αρκετά, τουλάχιστον ως ατομικές προσχωρήσεις (το ενδεχόμενο συνεργασιών συλλογικοτήτων είναι άλλη ιστορία…).

Εξάλλου, η ηγεσία του κόμματος έχει απορρίψει, χαρακτηρίζοντας γυρολόγους, όσα πρόσωπα μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ενδεχομένως θα μπορούσαν να γυρίσουν στην Χαριλάου Τρικούπη. Και μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε πρόσωπα του ΣΥΡΖΑ προερχόμενα από την Αριστερά να έχουν εκφράσει τέτοιες διαθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ.

Οι δύσκολες ισορροπίες με τη συντηρητική βάση

Με αυτά τα δεδομένα, ορισμένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τάσσονται υπέρ της διατύπωσης πιο καθαρών θέσεων και κυρίως πιο διακριτών και μετωπικών με τη Δεξιά, με στόχο να προσελκυστούν τουλάχιστον κάποιοι πιο σαφώς τοποθετημένοι προοδευτικοί ψηφοφόροι, οι οποίοι αυτή την περίοδο ίσως να αποπλέκονται από την επιρροή της Κουμουνδούρου ή να μην βολεύονται πλέον με την αποχή.

Ωστόσο και αυτή η γραμμή δεν είναι εύκολη στην τήρηση των ισορροπιών με μερίδα της βάσης του κόμματος, η οποία, είτε είναι μεγαλύτερη σε ηλικία είτε προέρχεται από την επαρχία, σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει αποκτήσει αρκετά συντηρητικά χαρακτηριστικά, όπως γίνεται εμφανές τις τελευταίες εβδομάδες με τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών.

Και σε αυτό το σημείο, φαίνεται πως η αλλαγή πίστας που αναζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλαδή η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ηγεμονική δύναμη στην ευρύτερη Αριστερά – δημοκρατική παράταξη, δεν είναι ούτε απλή ούτε μπορεί να απαλλαγεί εύκολα από αμαρτήματα του παρελθόντος, όπως η αναφανδόν εμπλοκή παλιότερων ηγεσιών του κόμματος στο αντισύριζα μέτωπο.